17-07-09

het rommelt ook bij... Royal Mail...

Royal%20Mail%20logoPostbodes tegen privatisering

Waarnemers vermoeden dat de poststaking van vandaag het startsein zal zijn voor enkele maanden van sociale onrust in Groot-Brittannië.reuters

12.000 Britse postbodes zullen vandaag geen brieven bezorgen. Ze staken tegen de besparingen bij de Royal Mail.


'One price goes everywhere' is de 169-jaar oude slogan van de Royal Mail, waarmee de Britse Post garandeert dat een brief van Londen naar Oxford even veel kost als een van de Noordelijke Schotse Hooglanden naar het zuidelijke Plymouth. De Royal Mail is een instituut in Groot-Brittannië. Zes dagen per week bezoeken de postbodes 28 miljoen adressen, ze brengen dagelijks 75 miljoen bestellingen rond.

Maar de Royal Mail is ziek. Vorig jaar is de omzet met tien procent gedaald, de inkomsten lagen een pak lager dan het jaar tevoren. De voorzitter van de Royal Mail, Donald Byron, ziet weinig beterschap. Hij verwacht dat de elektronische mail veel brieven overbodig zal maken.

De laatste jaren heeft de Royal Mail al 40.000 banen afgeschaft. 'We hebben de Royal Mail van een operationele ramp getransformeerd naar een bedrijf dat winst maakt', schrijft Byron in een open brief aan de Times. 'Maar de organisatie heeft nog altijd problemen en we moeten dringend moderniseren.' Zo spenderen de postbodes gemiddeld twee uur per dag aan manueel brieven te sorteren, een activiteit die bij vele andere postbedrijven al lang door machines wordt gedaan.

De Royal Mail zit bovendien in slechte papieren, of beter gezegd: het pensioenfonds van de Royal Mail heeft zware financiële problemen. Het historische tekort van het pensioenfonds bedraagt vier miljard euro en zou tegen het einde van het jaar wel eens kunnen oplopen tot tien miljard euro, als gevolg van de economische crisis. Om de pensioenen van de postbodes te garanderen, moet de Royal Mail extra geld ophoesten. En dat is in de huidige omstandigheden onmogelijk. De Britse regering wil het pensioenfonds spekken, op voorwaarde dat de Royal Mail moderniseert.

De minister van Economie, Lord Peter Mandelson, wilde dat de privésector mee zou investeren in de Royal Mail. Dat vond hij al jarenlang de enige mogelijke oplossing voor de problemen van de Royal Mail en nu kon hij daar, als minister van Economie, eindelijk werk van maken. Het was een gedurfd plan, zeker voor een partij als Labour die traditioneel goed scoort bij de arbeiders en bedienden van de Post. Zelfs Margaret Thatcher, de conservatieve premier die de geschiedenis is ingegaan als de dame van de privatisering, durfde niet aan de Royal Mail komen. 'De Royal Mail is anders', zei ze 'want we hebben per slot van rekening het hoofd van de koningin op de postzegels'.

Lord Mandelson hoopte dat privébedrijven een goede prijs zouden betalen om mede-eigenaar van de Royal Mail te worden. Hij dacht dat verschillende bieders minstens 3,5 miljard euro zouden geven voor een derde van de aandelen van de Britse Post. Maar geen bieder was bereid om meer dan 2,5 miljard euro te betalen.

Met de staart tussen de benen moest Mandelson begin deze maand aankondigen dat de geplande privatisering niet doorging. Als gevolg van de economische crisis was er geen interessant bod binnengekomen, zei hij, en hij vreesde bovendien dat de Europese Unie wel eens moeilijk zou kunnen doen. De privatiseringsplannen werden voor deze zomer opgeborgen, tot de markt hersteld is en er zich betere kopers aanbieden.

'Maar dat betekent geenszins dat de modernisering ook wordt opgeborgen', zei Mandelson met een sneer naar de vakbond van het postpersoneel. Hij verwijt de vakbond dat die zijn kop in het zand steekt voor de problemen van de Royal Mail.

De Communications Workers Union (CWU), een van de leveranciers van de Labourstemmen, beweert wel degelijk mee te willen nadenken over modernisering, maar noemt de manier waarop het management nu tewerk gaat, onaanvaardbaar. 'De vele ontslagen, de grove managers en de almaar stijgende werklast op een krimpend personeelsbestand, zijn onaanvaardbaar', schrijft de CWU op zijn website. Hij heeft de leden van een twintigtal regio's opgeroepen om vandaag te staken. Het is al de derde of vierde keer dat de vakbond recent het werk voor een dag neerlegt, maar waarnemers vermoeden dat de staking van vandaag het startsein zal zijn voor enkele maanden van sociale onrust.

De inzet van de strijd is immers niet alleen de modernisering, maar ook de nakende privatisering van de Britse Post. Dat is iets wat de vakbond te allen prijze wil vermijden. Hoewel er scenario's circuleren om de privatisering te vergeten en van de Post ook een Postbank te maken, is het waarschijnlijk dat de zoektocht naar privégeldschieters zal worden verdergezet. Lord Mandelson blijft een voorstander van de privatisering, maar de plannen worden opgeborgen tot na de verkiezingen, want Labour heeft de stemmen van de meer dan honderdduizend postbodes nodig om aan de macht te kunnen blijven. De Britse parlementsverkiezingen vinden ten laatste in mei van volgend jaar plaats.

De conservatieve oppositie lacht in haar vuistje. De plotse wending in het dossier van de privatisering is volgens haar alweer een voorbeeld van de besluiteloosheid van de regering. Eerst werd het ambitieuze plan voor de verplichte identiteitskaarten opgeborgen, nu wordt de privatisering van de Post op de lange baan geschoven. 'Telkens als een ernstige beslissing moet worden genomen, is de regering in een toestand van besluiteloosheid', zeggen de conservatieven.

13:02 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.