30-07-09

superfiets voor... postbodes TNT...

nieuwe fietsSuperfiets voor postbode

Speciaal voor TNT-postbodes is er een oersterke, weerbestendige uniseks fiets ontwikkeld. De fiets voor postbestellers die nu op de markt komt, heeft slijtvaste banden, een stevig frame, roestvrij stalen velgen, dikkere spaken en een speciaal ontwikkelde zijstandaard die tijdens het rijden niet ingeklapt hoeft te worden.

De fiets voor postbestellers die nu op de markt komt, heeft slijtvaste banden, een stevig frame, roestvrij stalen velgen, dikkere spaken en een speciaal ontwikkelde zijstandaard.

Als postbode fiets je dagelijks door weer en wind met zware tassen. De zijtassen wegen gemiddeld 20 kilo per stuk. Daarnaast hangt er nog een tas over het stuur die ruim 15 kilo weegt", vertelt Stephan Räkers, directeur van fietsenfabrikant Union. "Dit zware gebruik stelt hoge eisen aan de fiets. We hebben ruim zes maanden aan de postfiets gewerkt."

De eerste duizend TNT-fietsen worden in september geleverd. Volgens de fabrikant gaat het bovendien om een fiets die hufterproof is. "De fiets is onverwoestbaar", zegt Räkers.

De verlichting op de fiets zit lager, zodat de lamp niet in de weg zit bij de tas aan het stuur. Bovendien is gekozen voor een uniseks fiets; zowel mannelijke als vrouwelijke postbestellers willen een lage instap. De fietsen kunnen in vrije tijd ook voorzien worden van kinderzitjes of bakkersrek. "De doelgroep is iedereen van TNT Post, maar zeker de postbode, omdat hij zo sterk is", zegt TNT-zegsvrouw Hanne Kluck. "Overigens zijn postbestellers niet verplicht om op de speciale fiets te rijden. Ze mogen hun eigen fiets houden als ze daar tevreden over zijn. Het is een vrijwillige keuze. Wij betalen gewoon een bijdrage", aldus de zegsvrouw.

De Union X-pression is de eerste fiets die op basis van wensen van TNT-medewerkers is samengesteld.

12:58 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (15) |  Facebook |

Dilbeek wil onderhoud over... De Post...

post_logo h
DILBEEK vraagt onderhoud over De Post

Het schepencollege van Dilbeek vraagt een onderhoud aan met de minister Steven Vanackere bevoegd voor de Post. Het schepencollege wil met de minister enkele hangende problemen doorpraten, onder meer het uitblijven van een Postpunt in Schepdaal en de aangekondigde reorganisatie in het postkantoor in de Baron de Vironlaan in Dilbeek.

Het schepencollege had een onderhoud met De Post over de problemen van de dubbele straatnamen in Dilbeek. De Post is bereid om gedurende een bepaalde periode de brieven naar de bewoners, wiens straatnaam zou veranderen, gratis door te sturen of hen gratis het "bericht van adreswijziging" ter beschikking te stellen. Dit voorstel is momenteel in onderzoek bij de gemeente.

De Post is er momenteel nog niet in geslaagd om een PostPunt in Schepdaal te creëren. De Post hoopt dat hierin spoedig verandering komt.

Schepdaal is samen met Kruibeke de enige gemeente in Vlaanderen waar men geen Postpunt kan installeren. Het schepencollege protesteert tegen deze gang van zaken, ook al omdat De Post eerder het verzoek van de gemeente om opnieuw enkele brievenbussen op bepaalde plaatsen in Schepdaal en Itterbeek te plaatsen van de hand wees.

Het schepencollege is ook verontrust over de geruchten die momenteel circuleren over het postkantoor in de Baron de Vironlaan. Volgens een woordvoerder van De Post gaat het over een reorganisatie. De concrete uitvoering van die reorganisatie wordt pas verwacht tegen 2012. De dagelijkse ophaling en uitreiking van de briefwisseling zou niet in het gedrang komen. Het schepencollege wil uit de mond van de minister vernemen hoe de vork werkelijk aan de steel zit. Een verdere afbouw van de dienstverlening en de tewerkstelling van de Post in de gemeente Dilbeek neemt het schepencollege niet.

09:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-07-09

Nordine kreeg vijf maanden... geen post...

nordine-kreeg-al-vijf-maanden-lang-geen-brieven_5_460x0Nordine kreeg al vijf maanden lang geen brieven

Nordine El Kebdani (36) uit Antwerpen kreeg vijf maanden geen post. Geen brieven, geen facturen en ook niet de uitslag van het examen waaraan hij deelnam.

Nordine El Kebdani, die in een flat aan de Cockerillkaai woont, had het eerst nog niet in de gaten. "Ik betaal de meeste rekeningen met de computer. En voor de rest krijg ik eigenlijk niet zoveel post."

Maar toen nam hij deel aan een examen voor cipier. "De resultaten zouden met de post worden opgestuurd, dus daar keek ik al weken naar uit."

Maar er kwam geen brief van de examencommissie. "Op een ochtend zag ik de postbode en vroeg ik of hij misschien mijn brief bij had. Al uw post moet ik meteen terugsturen naar de afzender", zei de postbode. "U bent geschrapt. Sinds februari al."

Vergissing

Nordine wist niet wat hij hoorde. "Waarschijnlijk is er een vergissing gebeurd. Want er zijn mensen in het gebouw verhuisd. Misschien heeft De Post onze namen verwisseld."

Nordine ging naar De Post en legde het probleem uit. Sindsdien weet de postbode hem weer wonen. Maar de problemen zijn niet opgelost. "Omdat ik geen facturen meer kreeg en dus ook niet betaalde, kwam de deurwaarder langs. Goed dat ik thuis was, want die man had een slotenmaker bij zich om de deur open te maken. Maar ik moet wel de deurwaarderskosten betalen. Door een fout van De Post."

Intussen is Nordine ook de job van zijn leven misgelopen, beweert hij. "Want dat ik ben geslaagd, daar twijfel ik niet aan. Maar de cipiers zijn al geselecteerd. Bedankt, De Post!"

21:07 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-07-09

voorbeeld van... hoe de vrije postmarkt werkt...

pijpPostbezorger dumpt post in portiek

Drie kratten vol met post liggen al sinds afgelopen vrijdag in het portiek van een huis in Daniel Stalpertstraat in de Pijp, Amsterdam.

De bewoners hadden contact opgenomen met het verantwoordelijke postbedrijf Sandd, maar dat heeft het hele weekend niks van zich laten horen. Sandd laat weten de kratten zo snel mogelijk op te komen halen. De laatste twee jaar zijn er veel meldingen geweest van post die onbeheerd op straat wordt achtergelaten.

20:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ze bijten... er niet naast...

bite
Komkommertijd, maar juist dan is het aardig om eens een onderzoekje erbij te pakken. Zo zijn in Engeland de postbodes in de afgelopen vier jaar 22.000 keer gebeten door een hond. En dan hebben we het dus over 5.500 beten per jaar, oftewel meer dan vijftien keer per dag.

Postbode Keith Davies overkwam het afgelopen Kerst, toen twee rottweilers zijn arm er bijna afrukten. Een ander raakte gewond aan zijn handen, borst en rechterbeen nadat hij door een kat was aangevallen. Maar het kan gekker: één Engelse postbode werd in zijn been gebeten door een konijn

19:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

TNT wil nog scherper... snoeien...

tnt mPost- en pakketbezorger TNT wil dit jaar nog scherper in de kosten snijden. Het bedrijf, dat lijdt onder de economische resessie, wil ongeveer 550 miljoen tot 600 miljoen euro besparen. Eerder mikte TNT nog op 400 miljoen euro aan besparingen.

De extra besparingen haalt TNT uit de pakketdivisie (Express), zo maakte het bedrijf maandag bekend. Naast de 2400 banen die tot nu toe al verloren gingen, verdwijnen dit jaar nog eens zeshonderd banen. Het bedrijf wil in 2009 in totaal ongeveer 500 miljoen euro besparen. Eerder ging TNT nog uit van een kostenreductie van 325 miljoen euro. Bij Express werken ruim 74.000 mensen.

Bij Express lijkt de bodem wel bereikt, aldus Bakker. De omzet van Express dit jaar zal naar verwachting lager zijn dan vorig jaar, maar van maand op maand dalen de volumes niet verder. TNT behaalt ongeveer 60 procent van zijn omzet uit deze divisie.

Besparing

Bij de postdivisie, waar ruim 75.000 mensen werken, wordt dit jaar tussen de 50 miljoen en 100 miljoen euro bespaard. TNT herhaalde vanwege de stukgelopen cao-onderhandelingen de komende drie jaar 11.000 banen te moeten schrappen in zijn postdivisie. Daarbij automatiseert TNT taken en wordt het vak van postbode steeds meer een parttime baan.

Gedwongen ontslagen zijn niet uit te sluiten, herhaalde bestuursvoorzitter Peter Bakker maandag. Hij wacht een onderzoek van de vakbonden naar alternatieven niet af. Dat wordt verwacht in september. De postbezorger herhaalde maandag dat bij de postdivisie de volumes versneld zullen dalen.

Impact

Pas in de tweede helft van dit jaar zal duidelijk zijn wat de impact op de postdivisie is van het vrijgeven van de Nederlandse postmarkt voor brieven onder de 50 gram in april.

,,In de komende maanden loopt een deel van de contracten met bedrijven af, waardoor opnieuw onderhandeld moet worden over de bezorging'', aldus Bakker maandag.

De topman ziet tekenen van een kentering in het economische klimaat.

,,Het is slecht, maar het is wel stabiel slecht'', aldus de topman. Wel vindt Bakker het nog te vroeg om te zeggen dat de omstandigheden zullen verbeteren.

TNT meldde maandag over het tweede kwartaal een 60,5 procent lagere winst van 81 miljoen euro. De omzet viel terug met 10 procent tot 2,53 miljard euro. De winst viel lager uit dan verwacht, terwijl de omzet aan de prognoses voldee

17:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

ontslagen postbode... moet terug aangenomen worden...

raad van state

De Post moet een ontslagen postbode uit Dilbeek, die in 2004 honderden poststukken in de haag gooide, weer in dienst nemen. Dat heeft de Raad van State beslist. 

Volgens de rechters was de man nog niet geheel hersteld van een zwaar ongeval toen hij weer aan de slag ging en had De Post daar rekening mee moeten houden.
 
Aangepaste job
 
De socialistische vakbond ACOD vraagt daarom dat De Post de mogelijkheid van een aangepaste jobaanbieding zou voorzien voor personeel dat het tijdelijk moeilijk heeft. 'Wij praten die daad uiteraard niet goed', zegt Jozef De Doncker. 'Maar het is een feit dat mensen soms zodanig met fysieke of mentale problemen kampen, dat zij hun werk niet meer aankunnen. Wij vragen dat de directie in zo'n geval voorziet in een tijdelijke aangepaste jobaanbieding.'
 
De vakbondsman wijst erop dat de betrokken postbode terugkwam uit ziekteverlof en meteen weer voluit aan de slag moest. 'Maar dat kan niet altijd. De eis om zich meteen 100 procent te moeten geven, kan leiden tot absenteïsme of een gebrekkige dienstverlening.

15:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |