05-08-09

duurzame post... op eilanden...

Waddeneilanden
Duurzaam post bezorgen op eilanden

TNT Post wil nog dit jaar op Terschelling en Texel een proef beginnen met post bezorgen in elektrische auto’s, snorfietsen en bromfietsen. Als de proef aanslaat, gaan alle dertien voertuigen van TNT op de Waddeneilanden rijden op duurzame brandstof. Meer plannen voor dit gebied onthult TNT over een maand.

Dat blijkt uit subsidieaanvragen bij de vijf waddengemeenten en bij de provincies Fryslân en Noord-Holland. TNT Post wil zijn bedrijfsvoering sterk verduurzamen. Elektrische auto’s zijn echter nog ,,fors duurder" dan de huidige gebruikte voertuigen. Om die reden vraagt het postbezorgingsbedrijf subsidie aan bij de overheid.

Het idee is dat TNT 55 procent betaalt van de aanschafprijs van een elektrische auto, geschat op 45.000 euro. De gemeenten zouden 10 procent moeten bijbetalen en de provincies 35 procent. De subsidieaanvraag past volgens TNT Post binnen de ambitie van de vier noordelijke provincies om in 2020 honderdduizend voertuigen te hebben die op alternatieve brandstof rijden. En binnen het voornemen van de eilanden om tegen die tijd zelfvoorzienend te zijn.

Testrijden

Volgens TNT Post is nog niks zeker. ,,We hebben alles nog in bespreking. Er ligt nog niks vast of en wanneer er een proef komt", zegt woordvoerder Suzan Demirhan. Wel kan ze vast aankondigen dat TNT Post over een week of vier met plannen naar buiten komt over het verduurzamen van zijn wagenpark in Fryslân. Landelijk maakt het bedrijf gebruik van zo’n drieduizend voertuigen voor de postbezorging. Daar komen nog eens vijfhonderd busjes en driehonderd vrachtauto’s voor de pakketservice bij.

Terschelling is in elk geval al bereid om negenduizend euro bij te dragen aan een elektrische auto. TNT Post wil volgens zijn subsidieaanvraag in het derde of vierde kwartaal van dit jaar met twee elektrische auto’s testrijden: een op Terschelling en een op Texel. Na een aantal maanden volgt een evaluatie. Als die positief is, worden alle TNT-voertuigen op de Waddeneilanden vervangen door duurzame exemplaren. De twee auto’s op Terschelling, de twee auto’s op Vlieland, de bromfiets op Schiermonnikoog en de zes auto’s en snorfiets op Texel zullen dan voortaan op stroom rijden. De auto op Ameland zal op aardgas rijden. Dit past volgens TNT beter bij de gemeentelijke koers op dat eiland, waar het gebruik van ‘groen’ gas sterk wordt aangemoedigd. Komend kwartaal zou de auto op Ameland al vervangen moeten worden.

Op dit moment maakt TNT Post al gebruik van zes elektrische scooters, onder meer in Emmeloord en Meppel. TNT is al een jaar in gesprek met Terschelling over verduurzaming van de bedrijfsvoering. Het bedrijf is bezig de carbon footprint - oftewel de ecologisch voetafdruk - in kaart te brengen, en naar aanleiding diverse innovatieve projecten op te starten.

De provincie Fryslân kon wegens vakantie van de verantwoordelijke ambtenaren niet reageren op de subsidieverzoeken van TNT Post. Volgens de gemeente Terschelling zou de provincie positief tegenover de plannen staan.

16:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.