10-08-09

en de postbode... die is de dupe...

briePrijzenslag op brievenmarkt smoort loon postbode

 

Door het uitbreken van een prijzenslag op de postmarkt dreigt het moeilijk te worden om postbezorgers vaste contracten te gaan geven.

 

Daarmee lijkt aan een belangrijke voorwaarde voor de liberalisering van de Nederlandse postmarkt niet te worden voldaan. Dat vrezen postbedrijf Sandd en de vakbonden in de postmarkt.

De Nederlandse postmarkt is sinds 1 april volledig geliberaliseerd, waardoor andere postbedrijven dan TNT nu ook actief mogen zijn op het lucratiefste deel van de markt: geadresseerde post onder de 50 gram. Het kabinet heeft daarbij als voorwaarde gesteld dat 80% van de bezorgers van nieuwe postbedrijven binnen enkele jaren via een vast contract betaald moeten worden, en niet via het nu gebruikelijke stukloon.

Prijzenslag uitgebroken

Volgens bestuursvoorzitter Gert-Jan Morsink van Sandd is echter de laatste maanden een prijzenslag uitgebroken, die de betere arbeidsvoorwaarden onbetaalbaar dreigt te maken. 'Het ingroeimodel (het plan voor de omzetting naar vaste contracten, red.) gaat uit van stijgende gemiddelde prijzen omdat een hoger marktsegment beschikbaar komt, maar de prijzen zijn naar een zeer laag niveau gedwongen.' Bestuurslid Paul Jekkers van postvakbond BVPP bevestigt de visie van Sandd. 'De prijzen zijn zo laag, dat het heel goed denkbaar is dat het ingroeimodel niet betaalbaar is.'

Mocht het gewenste aantal vaste contracten niet gehaald worden, dan kunnen de bonden het kabinet vragen om gedwongen vaste contracten voor alle medewerkers op te leggen. 'De kostenstijging zou betekenen dat de nieuwe postbedrijven waarschijnlijk direct failliet zouden gaan, maar denk niet dat we die stappen niet zullen zetten omdat we het zo zielig vinden voor de bedrijven', waarschuwt Jekkers.

Goede arbeidsvoorwaarden garanderen

De bonden willen het zover echter niet laten komen en hebben een onderzoeksbureau gevraagd om scenario's uit te werken over hoe de markt zich nu ontwikkelt en hoe goede arbeidsvoorwaarden gegarandeerd kunnen worden. Jekkers: 'Als dit zo doorgaat, wordt TNT een monopolist op een geliberaliseerde markt.' In september is het onderzoek klaar en willen de bonden met politiek en bedrijven om de tafel.

Sandd-directeur Morsink vindt dat de overheid aan zet is om de strijd tegen prijsstunten aan te gaan, omdat diezelfde overheid strijdt voor betere arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers. 'De overheid zou moeten zeggen: bepaalde tarieven accepteren we niet', zegt Morsink, maar hij beseft dat het plan uit mededingingsoogpunt moeilijk ligt. 'Deze kwestie is bijzonder NMa-gevoelig.'

Marktleider TNT

Ook Jekkers van de BVPP ziet wel wat in een prijsmaatregel. 'Wij gaan zeker tegen het kabinet zeggen: overweeg dat ook nog eens.'

Volgens Morsink van Sandd wordt de prijzenslag vooral gedreven door marktleider TNT en diens budgetdochter VSP. Die ontkennen echter mee te doen aan een prijsoorlog. 'Wij geloven in dienstverlening tegen een faire prijs. Meedoen aan een prijzenslag is dus gewoon ook niet in ons belang', aldus een woordvoerder. TNT en Netwerk VSP zien dan ook geen belemmering voor het ingroeimodel.

10:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.