31-08-09

de facteur van... God...

god

20:52 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

wachten... op een gesprek...

HetGesprekDEFVakbonden wachten op gesprek met directie

De vakbonden bij De Post reageren afwachtend op de uitspraak van de topman van De Post, Johnny Thijs, dat "de kostenverminderingen verder opgevoerd moeten worden".

Ze zullen de topman tijdens een woensdag gepland gesprek vragen wat hij precies bedoelt, zo vernam Belga maandag.

"We zullen vragen wat de voorstellen zijn", reageert Lieve Van Overbeke van het ACV op de uitspraak die Thijs deed in een communiqué over de halfjaarresultaten van De Post. "Het lijkt me moeilijk om nog meer te besparen op de mensen aan de loketten of op de postmannen", aldus Van Overbeke, die wel zei begrip te hebben voor de moeilijke economische situatie van de postbedrijven in België en Europa.

Ook Jef De Doncker van ACOD verwijst naar de nakende ontmoeting. "Ik denk dat Thijs bedoelt dat er naar de kosten gekeken zal worden, buiten het personeel", geeft hij mee. "Vermoedelijk zal er niet nog meer worden bespaard op de werknemers" bovenop het strategisch plan dat de top van De Post enkele maanden geleden aankondigde.

In dat plan was onder meer sprake van aanpassingen in het kantorennet en van de creatie van een nieuwe functie: "specifieke postbezorger", waardoor een 6.000-tal voltijdse banen door deeltijds werk zou worden vervangen.

Volgens een woordvoerder van De Post betekent de uitspraak van Thijs dat de huidige "oefening, waarbij de voorbije maanden de operationele kosten tegen het licht gehouden werden, verder gaat". Het is nog te vroeg om in te gaan op de vraag waar de bijkomende besparingen doorgevoerd zullen worden, aldus nog de woordvoerder.

18:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

dalende... cijfers...

dalendPost bezorgt 4,5% minder brieven

De postbodes hebben in de eerste jaarhelft 4,5% minder post rondgebracht. Dat is vooral het gevolg van de stevige economische recessie. De terugval is veel groter dan de voorbije jaren. Toch is de nettowinst van De Post gestegen. Al heeft dat vooral een boekhoudkundige reden.

Niettegenstaande de terugval van het rondgebracht volume kon De Post zijn omzet behouden op 1,110 miljard euro. Dat kwam omdat het bedrijf profiteerde van een tariefverhoging en van enkele commerciële acties.

Financieel ging De Post er zelfs op vooruit. Na het eerste semester bleef er een nettowinst over van 261 miljoen euro, waar de wijzer na zes maanden in 2008 nog bleef staan op 160 miljoen euro.

Vakbond-vzw

Dat kwam onder meer door het beheersen van de kosten, maar ook door een eenmalige winst van 117 miljoen euro. Die vloeide voort uit de overdracht door De Post van de dekking van de medische kosten van haar gepensioneerde werknemers aan een vzw, die beheerd wordt door de vakbonden. Daardoor was de provisie die De Post zelf had aangelegd niet langer nodig.

Volgens Topman Johny Thijs legt de huidige crisis echter een bijkomende druk op het bedrijf, dat zich volop voorbereidt op eventuele concurrentie vanaf 2011. "De kostenverminderingen zullen verder opgevoerd moeten worden. We verwachten immers dat de volumes ook in 2010 verder zullen dalen.

14:14 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

30-08-09

Wie helpt... Johan...

searching-manBeste Pol-de-postman,
 
Zoals u zich misschien nog herinneren kan, tracht ik reeds enige tijd een verzameling aan te leggen mbt het verleden van De Post in België. Mede dankzij de hulp van enkele kantoorhouders en "postiers-op-rust", kon ik al heel wat mooie stukken vergaren: enkele oude uniformen en "ransels", diverse brievenbussen en stempels, een sorteerpost, ... Op zoek naar afgedankte post-spulletjes, heb ik tijdens de voorbije jaren enkele honderden brieven verstuurd naar diverse kantoren verspreid over het ganse land. Met wisselend succes... Graag zou ik deze actie nogmaals herhalen, ditmaal beperkt tot de (distributie-)kantoren welke in de loop van de volgende maanden zouden sluiten. Mag ik vragen of u soms over een lijst beschikt waarin deze kantoren worden opgesomd? Een soortgelijke lijst heb ik ook op de officiële website van De Post teruggevonden, maar spijtig genoeg is deze niet echt volledig en up-to-date.
 
Alvast dank voor uw hulp!
 
Met vriendelijke groeten,
 
Johan Eeckelaert
(ex-postbode te 2970 Schilde)
johan.eeckelaert@hotmail.com

20:38 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dit speelden ze gisteren... op een feestje...

hier te beluisteren

Wien droagt er de brieven roend
't Is de facteur !
Wien eet er gèn groate moend
't Is de facteur !
Héél vroeg uut z'n bedde
vor een geweune wedde
Wien ister oltied welgezind
't Is de facteur !

Facteurtje, facteurtje
Op jen vèlo zoender moteurtje
Als de zunne schient
of in regen en wiend
je zie gie nooit gepiend
Facteurtje, facteurtje
Jed oltied een schoón kleurtje
Zo gezoend lèk een briek en zelden ziek
omdaj per vèlo rieèt !

Wien briengt er een recommandé
't Is de facteur !

en wien èt er 't pensioentje mee
't Is de facteur !

Oaren, zien en zwiegen
een bètje drienkgeld kriegen
Wien ister de slimsten thuus
't Is de facteur !

Facteurtje, facteurtje
Op jen vèlo zoender moteurtje
Als de zunne schient
of in regen en wiend
je zie gie nooit gepiend
Facteurtje, facteurtje
Jed oltied een schoón kleurtje
Zo gezoend lèk een briek en zelden ziek
omdaj per vèlo rieèt !

Wien ister oltied up toernée
't Is de facteur !
Wien drienkt er gèren èntje mee
't Is de facteur !
Een dreupel bie de kaffie
up 't hoekstje doa bie Flavie
Wien ister oltied gèren bie
't Is de facteur !

Facteurtje, facteurtje
Op jen vèlo zoender moteurtje
Als de zunne schient
of in regen en wiend
je zie gie nooit gepiend
Facteurtje, facteurtje
Jed oltied een schoón kleurtje
Zo gezoend lèk een briek en zelden ziek
omdaj per vèlo rieèt !
Zo gezoend lèk een briek en zelden ziek
omdaj per vèlo rieèt !

10:02 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-08-09

postzegels... worden duurder...

Postzegel wordt duurder

Standaardpostzegels worden volgend jaar 10 cent duurder en zullen dan 69 cent kosten. Alleen als je er minstens tien koopt, blijft de prijs op 59 cent. Wie nog oude postzegels heeft liggen met een ‘faciale waarde’, moet vanaf volgend jaar zijn binnenlands brief frankeren met 69 cent.

Ook voor de standaardpostzegel voor Europese bestemmingen zullen er vanaf volgend jaar twee prijzen zijn: 90 cent indien je ze per vijf koopt en 1 euro indien je ze per stuk koopt. De prijs voor het verzenden van pakjes en aangetekende zendingen blijft onveranderd.

De Post heeft de prijsaanpassing bekendgemaakt in een persbericht. Ze verdedigt de opsplitsing van de prijzen als een maatregel om ‘de hoge transactiekosten voor de verkoop van één of enkele postzegels verminderen, zonder de klant te benadelen’. Meervoudige prijzen zijn al langer gebruikelijk bij het openbaar vervoer, zegt De Post. Volgens het bedrijf zal de maatregel ook helpen om de wachtrijen in de postkantoren te verkleinen.

‘De verkoop van postzegels per stuk is erg verlieslatend. De Post verliest meer dan het drievoud van de aankoopprijs van de zegel’, klinkt het. Zowat de helft van de postzegeltransacties in postkantoren betreffen minder dan 10 zegels.

14:04 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

26-08-09

Ook US Postal... gaat snoeien...

us postal 2
Amerikaanse post wil 30.000 personeelsleden laten vertrekken

De Amerikaanse post wil via een sociaal plan 30.000 personeelsleden, of 4,5 procent van het effectief van 656.000 personeelsleden, laten vertrekken. Dat maakte US Postal Service bekend.

Met de maatregel wil het bedrijf 500 miljoen dollar besparen en het hoofd bieden aan de onverbiddelijke afname van het papieren postverkeer.

Het sociaal plan voor vrijwillig vertrek tot eind dit jaar werd onderhandeld met twee van de vakbonden binnen de maatschappij, aldus US Postal Service in een persbericht.

Het plan komt naast eerdere kostenbesparingsmaatregelen dit jaar die moeten toelaten 6 miljard dollar aan synergievoordelen te genereren, aldus de openbare Amerikaans postdienst.

US Postal telt 656.000 personeelsleden en bedient zes dagen per week 149 miljoen adressen in de VS. De maatschappij realiseert een jaarlijkse omzet van 75 miljard dollar.

19:30 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende