14-09-09

de nieuwe term... wijkpostbode...

sPost overlegt donderdag over 'wijkpostbodes'

Vakbonden en directie bij De Post zitten donderdag opnieuw rond de tafel over de 'wijkpostbodes', de zogenaamde postbezorgers waar het postbedrijf wil mee werken. Dat is maandag vernomen bij de vakbonden.

Technische aspecten
Vandaag zaten de vakbonden van De Post bijeen om een gemeenschappelijk standpunt in te nemen over het dossier. Volgens André Blaise van de Franstalige christelijke vakbond zullen op de vergadering donderdag overigens enkel technische aspecten worden aangesneden, en niet de belangrijke zaken. Daar blijft de directie volgens hem "onverzettelijk" over.

Arbeidsvoorwaarden onbespreekbaar
De arbeidsvoorwaarden van die medewerkers -die maar enkele uren per week zullen werken, onder het statuut van arbeider en voor 8,43 euro per uur de eerste maanden- zullen niet worden besproken. Het is juist daar waar het schoentje wringt voor de vakbonden.

Bonden tegen
"Onaanvaardbaar", herhaalt de vakbondsman het standpunt van de bonden. Die stemden vorige week in het paritair comité tegen het project.

De raad van bestuur van De Post zou volgens de bonden het project laten bekrachtigen door de raad van bestuur, door beroep te doen op een wetsartikel dat dat toelaat. Dat groen licht zou er donderdag komen. Dan heeft de directie nog 30 werkdagen de tijd om een akkoord met de bonden te vinden.

Concreet zou het dossier opnieuw bij het paritair comité belanden op 24 september. Het bedrijf zou dan tot 17 oktober hebben om de sociale partners te overtuigen het project goed te keuren.
Zo'n ommekeer bij de bonden lijkt weinig waarschijnlijk.


Acties onvermijdelijk
"In eerste instantie beslisten we de vergadering van donderdag af te wachten. Daarna consulteren we onze achterban in afwachting van het paritair comité", aldus de CSC-er. Volgens hem lijken acties onvermijdelijk. Hij verwijst naar de Luikse postiers, die vorige week het werk neerlegden uit protest tegen de nieuwe organisatie.

20:38 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.