16-09-09

column... Edith Janssens, pvda

gt
De Post :: Directie negeert vakbonden en wil "unterfacteurs"

De Post en het gemeenschappelijk vakbondsfront staan lijnrecht tegenover elkaar over het statuut van de nieuwe "wijkpostbodes". De directie negeert het vakbondsadvies en legt haar project op. De postbodes laten zich niet zomaar doen.

Edith Janssens

In Nederland bestaan de wijkpostbodes al (zie foto). In België wil de directie dit zeer precaire statuut invoeren zonder de vakbonden.

Meer dan een jaar geleden kondigde De Post zijn intentie aan een systeem van deeltijdse "postbezorgers" in te willen voeren, naar het voorbeeld van Nederland. Vandaag heeft dat voorstel enkel een naamsverandering ondergaan. Het heet nu "wijkpostbodes". De uiteindelijke versie die de directie op het Paritair Comité van donderdag 10 september verdedigde, voorziet voor deze mensen een bruto-uurloon van 8,41 euro op basis van een dagprestatie van 3u47. Na zes maanden ononderbroken werken zouden daar enkele kleine premies bovenop komen: 1,41 euro aan maaltijdcheques, 0,369 euro per dag voor buitenwerk zonder infrastructuur (onder meer zonder WC, en die moet je dus kunnen betalen tijdens je ronde), en 0,05 euro per kilometer voor het gebruik van de persoonlijke fiets.

De vakbonden vrezen duidelijk dat het huidige statuut van postbode stap voor stap zal verdwijnen ten voordele van de "unterfacteurs". Die zijn immers beterkoop, genieten minder bescherming en zouden stelselmatig in de plaats komen van de postbodes die met pensioen gaan.

Bijkomende vraag is of die "wijkpostbodes" werknemers zullen zijn of zelfstandigen. Want de postwet is nog steeds niet goedgekeurd. Indien minister Van Quickenborne erin slaagt zijn zienswijze door te drukken, dan kunnen de concurrenten van De Post straks werken met zelfstandigen. Als dat gebeurt, zal De Post uiteraard hetzelfde doen.

Geen fatalisme

Na het neen van de vakbonden liet de directie van De Post weten dat ze "de nodige maatregelen zou nemen om de reorganisatie verder te zetten". Artikel 35 van de wet van 1991 voorziet dat bij een verwerping van een voorstel in het Paritair Comité de directie de fakkel moet doorgeven aan de Beheerraad. Die kan dan alleen beslissen.

Dat artikel over de wet op de Openbare Bedrijven werd nog nooit eerder toegepast en het zou een gevaarlijk precedent zijn: de vakbonden worden buitenspel gezet. Als dat bij De Post gebeurt, dan belet niets dat het morgen ook bij de NMBS of Belgacom gebeurt. De vakbondsreacties blijven dan ook niet uit. Michel Meyer (ACOD Post): "De Post wil winst maken en gebruikt daarvoor de sociale dumping. De postbodes hebben geen enkele zekerheid over de toekomst van hun tewerkstelling." Ook Luik en Seraing reageerden: de postbodes en de nachtsorteerders zijn sinds die fameuze donderdagavond in staking.

Voor diegene die menen dat dat allemaal onvermijdelijk is en dat het niet anders kan: bedenk dat de aandeelhouders van De Post in 2009 een dividend kregen van 172 miljoen euro (in 2008 was dat 60,8 miljoen).1 86 miljoen voor de staat en 86 miljoen voor de privé-aandeelhouder CVC Capital Partners, die daarmee een winstmarge van 28 % realiseert. Ziedaar het resultaat van de herstructureringen van De Post.

Meer nog. "Om de impact (van de crisis) op de winstcijfers te matigen, voerde De Post een doorgedreven vermindering van de werkingskosten door in alle geledingen van het bedrijf, ...." schrijft De Tijd (01/09/'09). "Dankzij die besparingen bleef het genormaliseerde bedrijfsresultaat van de eerste semester 2009 (139 miljoen euro) op het niveau van de eerste semester van 2008 (135 miljoen euro)"2. Zo zijn de aandeelhouders gerustgesteld voor hun volgend dividend. En dat allemaal op de rug van de postbeambten en de gebruikers.

De PVDA maakte volgende berekening: indien die 172 miljoen euro niet aan de aandeelhouders gegeven was, maar opnieuw geïnvesteerd in de tewerkstelling, dan had dat 4.000 banen opgebracht. Een oplossing die heel wat socialer is dan het invoeren van "wijkpostbodes".

20:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.