18-09-09

stakingsaanzegging...

postbode7
Nieuwe wijkpostbode verdient amper 8,43 euro per uur

Post Vakbonden zeggen staking aan

De vakbonden bij De Post dienen volgende week een stakingsaanzegging in. Zij verwachten namelijk in nogal wat post- kantoren acties tegen de nieuwe wijkpost- bodes. Die gaan amper 8,43 euro per uur verdienen, en moeten zélf hun fiets kopen.

In de postkantoren heerst grote onrust over de nieuwe wijkpostbodes, zegt secretaris Lieve Van Overbeke van ACV-Transcom. Zo vragen de klassieke postbodes zich af wat er met hen zal gebeuren eens die nieuwe postbestellers er zijn. Gisteren heeft de postdirectie een aantal nieuwe voorstellen aan de vakbonden overgemaakt. 'We moeten dat allemaal nog grondig bestuderen', zegt Van Overbeke. Maar ondertussen zijn de bonden toch van plan om begin volgende week al een staking aan te zeggen. 'Wij verwachten lokale acties, en willen die kunnen indekken. Maar zolang we met de directie in gesprek zijn, is er geen sprake van een algemene staking.'

De vakbonden hebben ook bedenkingen bij de arbeidsvoorwaarden van die nieuwe wijkpostbodes. Zij zullen amper 8,43 euro per uur bruto verdienen. Dat is wat een ongeschoolde arbeider met repetitief werk betaald wordt. Bedoeling is dat ze minstens drie uur per dag aan de slag gaan. In tegenstelling tot de gewone postbodes moeten ze zelfs hun eigen fiets betalen, als ze die willen gebruiken voor de postbedeling.

Het grote verschil met een klassieke postbode is dat de wijkpostbode geen brieven sorteert. Hij of zij heeft ook geen enkel contact met de klanten. Ergens in een depot gaat de wijkpostbode op een afgesproken uur de voorgesorteerde post afhalen, om die dan enkel nog te bussen.

Woordvoerder Piet Van Speybroeck van De Post is bijzonder karig met commentaar over het project. 'Wij streven een onderhandelde oplossing na', beklemtoont hij. Maar de vakbonden klagen aan dat De Post ondertussen ook een procedure ingezet heeft waardoor de directie de vakbonden buitenspel kan zetten en het systeem van de wijkpostbodes ook tegen hun goedkeuring in kan opstarten. Theoretisch zou dat al kunnen vanaf 17 oktober. Maar Van Speybroeck wil zich vooral niet vastpinnen op die datum. 'Wij overleggen verder met de vakbonden. Wij hebben hen een reeks voorstellen bezorgd waar we volgende week verder over onderhandelen. Maar ik wil duidelijk stellen dat De Post absoluut wil doorgaan met dit project. Voor Nieuwjaar willen we met enkele pilootprojecten starten.'

Volgens de vakbonden wil De Post in dertig gemeenten starten. Maar Van Speybroeck wil dat getal niet bevestigen, laat staan vertellen aan welke gemeenten De Post denkt. Evenmin maakt De Post bekend hoe ze die nieuwe postbodes zal rekruteren. 'Wij hebben wel een onderzoek gehouden, waaruit blijkt dat er interesse bestaat voor die jobs. Vooral studenten en huismannen en -vrouwen blijken geïnteresseerd', zegt Van Speybroeck.

14:32 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.