28-09-09

de verdere... uitholling...

stefaan_vhecke
"Wijkpostbodes" verdere uitholling statuut postbodes

 

Stefaan Van Hecke

Het slechte sociale klimaat bij De Post en de vele stakingen zijn een zoveelste signaal van de getergde postbodes aan de directie van het bedrijf en aan de bevoegde minister. Terwijl De Post de voorbije jaren belangrijke winsten realiseerde, gaat de invoering van het project "wijkpostbodes" (voorheen postbezorgders genoemd) onverminderd door. Hierdoor worden bepaalde aspecten van de postbedeling niet langer door postbodes uitgevoerd, maar door mensen die moeten werken aan een arbeidersstatuut met een minimaal salaris en een onzekere arbeidsduur. Dat is voor Groen! onaanvaardbaar.

Hoe vaak moeten de getroffen postbodes nog protesteren tegen de slechte implementatie van een nog slechtere Europese richtlijn over de vrijmaking van de postmarkten? Groen! heeft reeds meermaals de makke houding van de regering in dit dossier aangeklaagd. Kamerlid Stefaan Van Hecke eiste dat de regering strikte voorwaarden zou opleggen aan eventuele nieuwkomers in de Belgische postmarkt, maar deze centrum-rechtse regering legde dit naast zich neer.

Van Hecke: "De postbodes en de burgers worden nu niet alleen het slachtoffer van de gedeeltelijke privatisering van De Post, maar ook van de liberalisering van de postmarkt in 2012. Het opstarten van "wijkpostbodes" aan sociale voorwaarden en barema’s een overheidsbedrijf onwaardig, legt eens te meer een onverantwoord zware druk op de vele vrouwen en mannen die er elke dag opnieuw voor zorgen dat wij onze post thuis krijgen."

Groen! blijft betreuren dat de regering niet ingegaan is op haar vraag om duidelijke criteria voor alle bedrijven die op de Belgische postmarkt (kunnen) komen, zoals een vijfdaagse postbedeling over het hele grondgebied, een financiële bijdrage van alle spelers voor de universele dienstverlening en de invoering van een paritair comité voor de postsector. Van Hecke: "Wij blijven de postbodes steunen in hun strijd tegen de sociale dumping die thans georganiseerd wordt."

20:04 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.