28-09-09

staking tegen... wijkpostbodes...

strikePost staakt tegen inzetten 'wijkpostbodes'

In het postkantoor van Denderleeuw is het personeel maandag in staking gegaan. Denderleeuw is een van de gemeenten waar het proefproject met wijkpostbodes zal worden ingevoerd. Ook in Wallonië wordt op meerdere plaatsen gestaakt tegen het project.

Volgens sectorafgevaardigde Dirk Smet van ACV-Transcom ligt in Denderleeuw zo goed als het hele postkantoor plat. Slechts één persoon, die binnenkort een contractverlenging moet krijgen, is aan het werk. Daardoor zouden de kranten in Denderleeuw toch deels worden bezorgd.

In Denderleeuw zou De Post voor het proefproject drie tot vier wijkpostbodes inzetten. De vakbonden verzetten zich tegen het plan, omdat het gaat over 'deeltijds personeel dat voor een lager loon de postbezorging van de klassieke postbode zal overnemen'. Ze krijgen een arbeidersstatuut en werken de eerste maanden tegen 8,43 euro per uur.

Wallonië

In Waals-Brabant is het proefproject vandaag voorgesteld in Rebecq. Uit protest is daar gestaakt, de postbedeling is ernstig verstoord.

Aan het postkantoor van Rebecq wordt de directie verwelkomd door een stakingspost. Alle postbodes hebben er het werk neergelegd en er zal dus geen post bedeeld worden. Er zijn ook vertegenwoordigers van andere postkantoren aanwezig.

Ook in het postkantoor van Villers-la-Ville wordt helemaal niet gewerkt. In Nijvel werken maar drie mensen, waardoor de post maar beperkt bedeeld zal worden in Nijvel en Itter. Ook in Eigenbrakel en Waterloo is de postbedeling verstoord, omdat de nachtploeg van Eigenbrakel aan een trager tempo werkte. Ook in Genappe, Blegny, Wezet en Soumagne, legden enkele postbeambten het werk neer.

Normaal gezien wordt het werk dinsdag hervat. Dat gebeurt in afwachting van een grote gemeenschappelijke vakbondsvergadering in Namen op 30 september. Daar zal beslist worden over meer gestructureerde acties.

Georoute 3

Ook in het distributiecentrum van Froyennes (Doornik) wordt gedeeltelijk gestaakt. Daar kant het protest zich echter nog tegen het Georoute 3-systeem. Aangezien enkel de CSC de staking dekt, hebben enkel de postmensen van de christelijke vakbond daar het werk neergelegd

13:52 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.