30-09-09

een wijkpostbode... zonder ervaring...

wijkpostbode zonder ervaring

21:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

geen algemene staking in Vlaanderen... voorlopig...

stevenDe Post: geen algemene staking in Vlaanderen

 

In Vlaanderen is er vooralsnog geen sprake van een algemene staking. Dat heeft Lieve Van Overbeke van de christelijke vakbond ACV woensdag gezegd, nadat een Waalse collega had laten weten dat de vorige week opgestarte acties tegen het proefproject met wijkpostbodes vanaf donderdag wel eens zouden kunnen uitgroeien tot een algemene staking in Wallonië en Brussel. "We zijn nog niet aan het einde van de besprekingen. We geven het overleg nog kansen", aldus Van Overbeke. Minister van Overheidsbedrijven Steven Vanackere (CD&V) mengt zich voorlopig niet in het beheer van De Post, maar wacht af hoe de sociale dialoog evolueert. "Zolang er mogelijkheden zijn dat er een onderhandelde oplossing komt, zal ik niet tussenkomen. Ik wil daarentegen investeren in de sociale dialoog", zei de minister

19:45 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dan toch postpunt in... Schepdaal...

postpunt 1Mogelijk postpunt in centrum Schepdaal

Afgevaardigd bestuurder Johnny Thijs van De Post heeft in een gesprek met burgemeester Stefaan Platteau en Raymond De Brabanter aangekondigd dat er mogelijk een doorbraak is voor een postpunt in Schepdaal. Er heeft zich een kandidaat gemeld voor een postpunt in het centrum. De gesprekken hierover moeten echter nog beginnen.

De Post heeft ook de intentie de postdiensten van Liedekerke, Roosdaal, Ternat en Dilbeek in één postgebouw onder te brengen. De huidige locatie op de Baron de Vironlaan is daarvoor te klein. De Post zoekt een locatie voor een nieuw en ruimer postgebouw. De burgemeester kreeg wel de verzekering dat de loketten in Dilbeek zullen blijven.

Ook werd gesproken over het dubbel gebruik van straatnamen. Om verwarring en misverstanden te voorkomen, zal de wijziging van straatnamen prioritair door de cultuurdienst van Dilbeek aangepakt worden. De Post onderzoekt ook op vraag van Dilbeek de plaatsing van een rode brievenbus aan de Bettendries (Ninoofsesteenweg – Herdebeekstraat).

16:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De Post betonneert... aandeelhouderschap...

post xDe Post betonneert aandeelhouderschap

De Post wil anticiperen op de totale liberalisering van de postmarkt in 2011 en betonneert daarom zijn openbaar aandeelhouderschap tot midden 2012. Volgens een koninklijk besluit van 20 september, dat dinsdag in het Staatsblad verscheen, kan het investeringsfonds CVC, dat 49,99 procent van De Post bezit, pas op 1 januari 2010, en niet op 1 januari 2009, de helft van zijn participatie verkopen. CVC kan al zijn aandelen pas afstaan tegen 30 juni 2012 en niet vanaf 1 januari 2011, zoals eerder voorzien. De operatie kan dus pas afgerond worden anderhalf jaar na de totale liberalisering van de postmarkt.

15:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

naar een algemene... staking....

poststaking_jpg_250
De Post dreigt met algemene staking in Wallonië en Brussel

De acties in de postkantoren tegen de invoering van de wijkpostbodes dreigt vanaf morgen uit te groeien tot een algemene staking in Wallonië en Brussel. Dat zegt ACV-Transcom-secretaris André Blaise.

Volgens de vakbondsman "zijn we vertrokken voor een algemene staking van alle Franstalige werknemers van De Post", tenzij er tijdens overleg deze middag met minister van Overheidsbedrijven Steven Vanackere signalen komen die weerleggen wat de postdirectie vertelt.

Volgens Blaise zouden er ook in Vlaanderen werkneerleggingen volgen de komende dagen. Om 13.30 uur is er een ontmoeting tussen de postvakbonden en de minister gepland

14:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

stakingen in Luik en Charleroi...

on-strike-signStakingen bij De Post in Luik en Charleroi

Tientallen postbodes van het voornaamste verdeelcentrum van De Post in Charleroi hebben woensdag het werk neergelegd. Ook in Luik is het personeel in staking.

 

Het personeel en de vakbonden bij De Post protesteren daarmee tegen de invoering van wijkpostbodes. Er is kritiek op het statuut van die wijkpostbodes. Het gaat daarbij om contractuelen die ongeveer 3 uur per dag werken tegen een loon dat 15 à 20 procent lager ligt dan dat van de huidige postbode. Volgens topman Johnny Thijs heeft De Post met het oog op de liberalisering in 2011 geen toekomst zonder de invoering van de wijkpostbodes.

13:50 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-09-09

onze job wordt... bedreigd...

grafzerk
‘Onze job wordt bedreigd'

Volgens de planning van De Post zouden op 26 oktober drie wijkpostbodes van start gaan in Denderleeuw, maar dat zien de postbodes niet zitten. Iris De Praetere, vakbondsafgevaardigde van de VSOA, stelt dat de postmannen van Denderleeuw via hun stakingsactie van één dag hun bazen een duidelijk signaal willen geven.

‘Onder dit gesternte kunnen de plannen niet doorgaan, want er bestaat geen akkoord op nationaal vlak en De Post voert het project eenzijdig uit. Onze postmannen weten niet waar ze aan toe zijn, maar begrijpen wel dat hun job ingenomen dreigt te worden door goedkope werkkrachten. Een wijkbode verdient het wettelijke minimum en dat betekent dat naast studenten en gepensioneerden wellicht alleen OCMW-steuntrekkers zich zullen aanbieden om de job in te vullen. De vraag is in hoeverre de nieuwe zelfstandige werknemers dezelfde kwaliteit zullen halen als onze huidige postmannen. De wijkbodes zullen alleen brievenpost uitdragen en zullen dus niet in contact treden met onze klanten. De ingeschreven zendingen en de pakjes blijven de bevoegdheid van de postbodes, die als enigen in contact zullen staan met de klanten. Onze mensen zullen dus de klachten op hun nek krijgen ten gevolge van mogelijke fouten van de wijkbodes. Tot vandaag de dag trok De Post trouwens nog niemand aan voor de drie vacatures in Denderleeuw. Dat laat ons vermoeden dat De Post misschien wel zal proberen in het huidige werknemersbestand te rekruteren.'

De Praetere stelt zich ook vragen bij de werkdruk voor de wijkbodes. ‘Drie postrondes werden aangepast aan de inzet van een wijkbode, die zijn werk in 3 uur en 48 minuten zou klaren. Eén ronde bevat 990 bussen en dan zal je verdomd hard moeten werken om die klus tijdig te klaren. Een wijkbode verdient 8 euro bruto per uur en wordt geacht zelf een fiets aan te schaffen en om een verzekering te nemen.'

De staking van de postmannen werd ook ingegeven door de reorganisatie van de diensten, weet De Praetere. ‘Op termijn zouden er van de huidige twintig uitreikingsrondes maar vijf overblijven. De mensen verliezen dus hun vaste dienst.'

Door de staking kregen de inwoners van Denderleeuw alleen de krant in de bus, maar geen enkel poststuk.

‘De klanten zijn vandaag het slachtoffer van deze staking, maar zullen dat in de toekomst nog wel vaker zijn door de schuld van de wijkpostbodes', argumenteert De Praetere.

Op 16 oktober volgt nog overleg tussen De Post en de vakbonden tijdens het Paritair Comité. Vrijdag wordt het project gepresenteerd in Haaltert, waar eveneens acties verwacht worden.

19:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende