08-10-09

De Post timmert aan zijn... beursgang...

pos
De Post en Taminco timmeren aan beursgang

De markt van de beusintroducties lijkt stilaan weer op gang te komen. Zowel De Post als het chemiebedrijf Taminco bestudeert een beursgang.

Het uitgesproken herstel van de aandelenmarkten de jongste zes maanden zorgt ervoor dat bedrijven opnieuw een beursintroductie als reële mogelijkheid in hun strategie opnemen. Volgens specialisten worden verschillende dossiers in de weegschaal gelegd. 'Doorheen de sectoren heen, zie je dat het opnieuw een optie is. Als de markt goed blijft stijgen, zullen we in Brussel vanaf het eerste kwartaal van 2010 nieuwe introducties meemaken.'

Marktpartijen hopen dat grote stabiele bedrijven de markt van beursintroducties, die enkele jaren gesloten was, opnieuw zullen opentrekken. De Post staat in dat kader vooraan in de rij. Het bedrijf bereidt zich achter de schermen voor op een beursintroductie die mede-aandeelhouder CVC Capital de kans moet geven zijn contractueel vastgelegde exit uit te oefenen.

Er is voorzien dat CVC Capital komende jaar kan uitstappen. In principe zou dat gefaseerd gebeuren: bij een eerste beursgang zou 25% van de aandelen aangeboden worden. Kenners sluiten niet uit dat de exit in één keer gebeurt, in plaats van stapsgewijs. Daarbij spelen ook andere afwegingen zoals de financieringsbehoeften van het bedrijf. Er zijn nog enkele andere onzekerheden zoals het lopend onderzoek van Europa naar staatssteun tegen De Post.

Bankiers hopen dat een groot bedrijf zoals De Post vertrouwen kan wekken waardoor ook andere dossiers naar de markt kunnen gaan. In het verleden waren het vaak grotere, overheidsgebonden bedrijven zoals Distrigas, Elia en belgacom die de beursmarkt opnieuw op gang trokken.

Volgens onze informatie wikt ook Taminco, een in Gents gevestigde wereldspeler in de markt van chemische derivaten, zijn kansen. Taminco produceert bouwstenen voor de pharmaceutische sector, de agrochemische industrie, dierenvoeding en waterzuivering. CVC Capital kocht het bedrijf in 2007 voor 0,8 miljard euro. Afgelopen jaar boekte Taminco een operationele cashflow van 115,24 miljoen euro op een omzet van bijna 700 miljoen euro. De bedrijfswinst kwam uit op 79 miljoen euro. Taminco, in 2003 afgesplitst van UCB, heeft bedrijfsvestigingen in Gent, Duitsland, de VS, Brazilië en China.

'Het is maar een van de opties en niets is beslist', luidde het gisteren bij het bedrijf. CVC Capital is ook meerderheidsaandeelhouder van de groentemultinational Univeg, maar dat dossier is komend jaar niet aan de orde voor een beursgang. Bij Univeg is trouwens pas een nieuwe ceo (Rudi De Becker) aangesteld.

De grootste vraag is of de beursmarkt wel voldoende lang goed blijft om de hernieuwde interesse concreet te maken. 'De vereisten bij een beursgang worden steeds strikter, wat het proces zwaarder maakt. Het enige wat je kan, is ervoor zorgen dat je klaar bent. Is het klimaat onvoldoende gunstig in het eerste kwartaal, dan kan je nog altijd op juni of september mikken', zegt een specialist.

14:18 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.