12-10-09

over Royal Mail...

royal 1Als je wilt dat je kerstkaart op tijd aankomt, moet je hem nu vast versturen. Die waarschuwing galmt deze dagen door Engeland.

De postbodes gaan namelijk staken, en ze verwachten een enorme, niet in te halen achterstand. Industriële zelfmoord. Fascinerend om zo van een afstand te bekijken, maar ook tenenkrommend stom.

Zonder twijfel eisen de kwaadaardige werkgevers te veel van de postbodes, de postsorteerders en de postbeambtes bij het postkantoor. Zonder twijfel strijken ze zelf elk jaar een flinke bonus op. Zo oneerlijk is het leven wel. Maar de vakbond van de postbodes (twee termen die je denk ik aan een 20-jarige in 2059 moet uitleggen) heeft besloten de frontale oorlog met de bazen aan te gaan. Officieel is de Royal Mail van de overheid, maar die houden zich tot nu afzijdig in dit conflict. Werkgevers willen banen schrappen, de werknemers niet. De werkgevers willen meer flexibiliteit, de werknemers zeggen al flexibel genoeg te zijn. Dus gaan de postbodes staken.

Het probleem is natuurlijk de veranderende tijd waarin de oude posterij zich links en rechts voelt ingehaald. De post is er eigenlijk alleen nog voor a) speciale gelegenheden (kerst, valentijn, verjaardag), b) formele gelegenheden (uitnodigingen, rekeningen, belasting) en c) pakketjes. En laten nou alle drie die catagorieën ontzettend lijden onder een staking.

Amazon heeft het contract met de Royal Mail vorige week al opgezegd naar aanleiding van de stakingsdreiging. Kleine bedrijfjes in Engeland klagen al weken dat ze betalingen mislopen, daardoor rekeningen niet kunnen betalen, aanmaningen niet bezorgd krijgen. En welke gek stuurt nou drie maanden voor dato een kerstkaart? Zonder post wordt het nog altijd een chaos.

Ik merk het zelf ook, het is vreselijk storend om niet van de gewone post uit te kunnen gaan. Ik laat liever brieven naar Nederland sturen waar ik ze dan wel ophaal als ik langskom. De post in Londen is nu al notoir onberekenbaar. Deze staking kan de doodsteek betekenen voor de Royal Mail. Het laatste duwtje voor de gemeente om alleen nog online te werken, voor omas om pakketjes met een kleiner bedrijfje te sturen, voor digibeten om de charmes van de ecard dan maar te ontdekken.

Sanne Rooseboom

19:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.