19-10-09

over de eerste brievenbussen... en muizen...

parisienne
De eerste brievenbus van Parijs
Voordat er postzegels waren, was er natuurlijk al wel POST. Reizende handelaren, slagers en monikken namen tegen een geringe vergoeding brieven mee.
In 1653 kreeg Jean Jacques Renouard de Villayer (1607-1691) een koninklijke goedkeuring om in Parijs elf brievenbussen op te hangen.
De abonnees van zijn "Petite Poste" konden voor de eenheidsprijs van 1 sol hun brieven versturen van de ene naar de andere wijk van Parijs.
De bussen zouden 3x per dag worden geleegd.
Op de brieven moest een gekocht papiertje worden geplakt met de aanduiding "billet de port paye", een bewijs dat de afzender had betaald voor de diensten van de post.
Dit kan terecht een voorloper van de postzegel worden genoemd.

Helaas was dit initiatief geen succes.

De oorzaak? Muizen!
De Villayer moest namelijk concurreren met de zogenaamde "savoyards", jongelui die zich bij de halteplaatsen van diligences ophielden om hand- en spandiensten aan de reizigers te verlenen.
Daaronder veelal het afleveren van brieven en pakketjes bij mensen in de buurt. Om het werken van De Villayer onmogelijk te maken, gooiden ze afval en enkele muizen in de brievenbussen. De muizen beten alles kapot wat in de bussen zat om met de snippers nesten te bouwen.

Het goedbedoelde postbedrijf ging spoedig failliet. Er is helaas geen enkel exemplaar van de brieven van de "Petite Poste" overgebleven.
In 1758 werd het opnieuw geprobeerd door Piarron de Chamousset. Andere tijden, nieuwe kansen. Ditmaal werd het een succes.
Na enkele jaren hadden ook Bordeaux, Nantes, Rouen, Nancy, Lyon, Strasbourg, Marseille en Lille hun eigen "Petite Poste".

15:56 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.