21-10-09

Britse staking postbodes...

royal mail postBritse poststaking stevent af op confrontatie

Morgen begint een nationale staking van het Britse postpersoneel. De bekommernissen van de postmensen klinkt bekend in de orden: een tekort aan personeel dat steeds flexibeler moet werken, de nood aan hogere lonen,… De centrale vraag is of de post een dienst aan de bevolking moet zijn of een bedrijf waar private partners met de winsten gaan lopen. De stakingsactie dreigt op een confrontatie af te stevenen, de directie heeft 30.000 tijdelijken aangeworven om de staking te breken.

De aanleiding voor de staking is het beleid van de directie. Die wil de arbeidscondities aanpassen om de flexibiliteit op te drijven. Eerder werd al tegen dat plan gestaakt in 2007, een stakingsbeweging die toen om onduidelijke redenen werd stopgezet door de vakbondsleiding. Nu werd in een referendum onder het postpersoneel door een grote meerderheid van 76% beslist om te staken. Op donderdag en vrijdag wordt het werk neergelegd. Eerder waren er honderden lokale stakingsacties doorheen het land.

Vooral de nieuwe arbeidscondities en de lage lonen zijn een doorn in het oog van het personeel. Na decennia van aanvallen, zijn de postmensen het beu. Hun ongenoegen kwam tot uiting in honderden lokale acties, nu volgt eindelijk een nationale stakingsactie. De directie, met de volledige steun van de Labour-regering, wil de vakbond CWU een nederlaag toebrengen en is bereid om alles daartoe te doen. Zo wil de directie een "modernisering" van de arbeidscondities doorvoeren zonder enige vakbondsinspraak. De "modernisering" zou betekenen dat minder personeel meer werk moet doen.

De staking van donderdag en vrijdag verdient alle steun van het postpersoneel en andere arbeiders. Door van de acties een succes te maken, kan de druk worden opgevoerd opdat de vakbondsleiding nu niet zomaar zou toegeven en de acties afblazen. Als de directie tegen de stakers wil ingaan met anti-vakbondsregels, dan moeten de arbeiders daar fors tegen ingaan.

De hervormingen bij de Britse Post (Royal Mail) zijn een voorbereiding op een privatisering. De directie wil het bedrijf aantrekkelijk maken voor private bedrijven die er grote winsten uit willen slaan. Het verzet van het personeel en de vakbond staat dit in de weg, vandaar de harde opstelling van de directie tegen de syndicale acties. In een poging om de staking te breken, zet de directie 30.000 tijdelijken in. Er wordt gesteld dat dit enkel is om de toename van het postvolume in het jaareinde op te vangen, maar eind oktober is natuurlijk nog wat vroeg voor kerstkaartjes. Het is duidelijk dat dit een poging is om de staking te breken. Maar dit zal niet volstaan om het werk van meer dan 120.000 ervaren postmensen op te vangen.

Een private postdienst zal minder dienstverlening inhouden en een onhoudbaar werkritme voor het personeel. De directie zelf gaat intussen wel lopen met rijkelijke bonussen en toplonen. De acties voor de verdediging van de arbeidscondities en lonen van het postpersoneel, moeten zich ook richten tegen de liberalisering van de postmarkt. Indien de directie de vakbond wil breken, moet een bredere syndicale solidariteit worden opgezet.

Om de toekomst van de postdienst te garanderen, is dit een belangrijke strijd. Al het postpersoneel moet samen in actie komen. Stapsgewijze stakingen (een dag staking door de postbodes, een dag in de sorteercentra,…) zijn geen goed idee, de solidariteit wordt versterkt indien iedereen samen actie voert.

De Socialist Party komt actief tussen in de postacties en brengt volgende eisen naar voor: Voor een reeks stakingen in het najaar en indien nodig nadien

Nood aan bredere syndicale solidariteit indien Royal Mail de staking wil breken

Geen akkoorden inzake "modernisering", stop de aanvallen op het personeel

Verdedig alle jobs

Geen verhoging van het werkvolume

Verdedig alle vakbondsafgevaardigden en de vakbond zelf

Alle voorheen geprivatiseerde diensten moeten terug "in huis" worden gedaan

Voor een eengemaakte strijd van alle openbare diensten

16:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.