24-10-09

postbodes TNT... krijgen mes in hun rug...

mes in de rug
FNV gaat post aanbesteden

Terwijl de FNV-bond AbvaKabo vecht voor de werkgelegenheid bij TNT Post, dreigt de vakcentrale FNV de postbodes in de steek te laten. De vakcentrale verlengt het contract met TNT niet en schrijft een tender uit, zodat de concurrenten Sandd en Selektmail kunnen meebieden. Dat bevestigt penningmeester Leo Hartveld van het federatiebestuur.

Het gaat om zo'n 21 miljoen poststukken per jaar, de post van alle FNV-bonden. Bij Sandd en SelektMail is al prijsopgave gevraagd, zeggen de woordvoerders van de bedrijven. Het kabinet gaf de postmarkt op 1 april helemaal vrij, waardoor Sandd en Selektmail net als TNT Post alle soorten post mogen bezorgen.

De stap van de vakcentrale is opmerkelijk omdat AbvaKabo, een van de bonden van de FNV, vecht voor de werkgelegenheid bij TNT. In mei verwierpen de postbodes een cao-akkoord waarbij de fulltime medewerkers fors loon moesten inleveren om ontslag van 11.000 postbezorgers te voorkomen. Voor de bonden zijn gedwongen ontslagen onbespreekbaar. Maandag komen zij met suggesties om op een andere manier te bezuinigen bij TNT.

FNV-penningmeester Hartveld stelt dat de vakcentrale vaker inkoopt via een aanbesteding.

''Sandd en SelektMail hebben inmiddels een cao afgesloten, dus willen wij ze niet uitsluiten. Daarover is een gezonde discussie geweest tussen de FNV-bonden. Wij kijken niet alleen naar de laagste prijs, maar ook of het postbedrijf fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden hanteert.''

Sandd en Selektmail betalen hun bezorgers nu nog stukloon. De bedrijven hebben zich verplicht om in 3,5 jaar tachtig procent van hun bezorgers in vaste dienst te nemen en niet meer op stukloon te betalen.

16:30 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.