25-10-09

onzeker tijden...

onzeker41Onzekere tijden bij TNT

Bij TNT Post gaan 11.000 werknemers onzekere feestdagen tegemoet. Niemand van hen lijkt nog de zekerheid te hebben dat hij over twee jaar nog een baan heeft bij het postbedrijf.

Morgen komen de vakbonden met de uitslag van een onderzoek dat zij door de bureaus Ecorys en SEO Economisch Onderzoek lieten doen naar de problemen op de postmarkt bij TNT en de toekomst van de postmarkt als geheel.

Dat moest het antwoord zijn op de aankondiging door TNT twee jaar geleden dat er fors gesneden moest worden in de kosten, wilde het postbedrijf niet ten onder gaan door de toenemende concurrentie en de snel dalende hoeveelheid post die het concern dagelijks krijgt te verwerken. Afgelopen vrijdag lekte echter al uit, dat het onderzoek op last van de bonden geen duidelijk alternatief biedt om nog aan massa-ontslag bij TNT te ontkomen.

Een woordvoerder van TNT liet gisteren weten dat het concern nog deze week de onderhandelingen met de vakbonden wil starten om meer duidelijkheid voor de betrokken personeelsleden te verschaffen. "We hebben de bonden de kans gegeven om met alternatieven te komen voor ons reorganisatieplan. Ze hebben genoeg tijd gehad. De tijd dringt. Onze volumes lopen iedere maand verder terug. Grote klanten lopen weg en kiezen voor diensten van onze concurrenten."

TNT denkt nu door verdere automatisering, centralisering, inhuren van parttimers of door het uitbesteden van de maandagpost, oplossingen te hebben.

Begin maart van dit jaar sloot TNT Post na twee jaar onderhandelen een principeakkoord voor een nieuwe cao Productie, die voor de postbodes en -sorteerders. Volgens Gérard Aben, directeur personeelszaken bij TNT, was dat akkoord tot stand gekomen bij de keuze tussen twee kwaden: geld inleveren of de arbeidsvoorwaarden versoberen. Postbodes en sorteerders zouden weliswaar loon inleveren (5 procent voor degenen die al in dienst waren, 15 procent voor nieuwkomers), maar in ruim daarvoor beloofde TNT dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen. Het akkoord, waarmee TNT minimaal 125 miljoen euro per jaar dacht te kunnen besparen, stuitte echter op zoveel weerstand bij de leden van de bonden, dat zij het alsnog afwezen.

TNT heeft intussen niet stilgezeten: de voorbereidingen voor de sanering zijn ook de afgelopen maanden doorgegaan. Het concern ziet het postvolume op jaarbasis met 6 procent dalen. Nieuwkomers als Sandd en Selekt Mail weten steeds meer klanten van TNT af te pakken door hun veel lagere kostenstructuur. Onder die klanten zitten niet alleen veel grote bedrijven, maar ook de rijksoverheid, gemeentes en binnenkort mogelijk zelfs ook een vakbond als FNV. Die laatste heeft, net als een groot aantal grote klanten van TNT, een aanbesteding uitgeschreven voor de verspreiding van hun post. De kans is groot dat ook zij voor de goedkopere concurrentie zullen kiezen.

Is dit een voorbode voor wat ons te wachten staat?

19:20 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.