28-10-09

TNT vindt drastische sanering te rechtvaardigen...

ontslagen
TNT vindt sanering te rechtvaardigen

 

Sterke daling van het postvolume dwingt tot ingrijpen

 

TNT Post maant de vakbonden haast te maken met de besluitvorming over de sanering bij het bedrijf. De vijf bonden kwamen gisteren op basis van onderzoek tot de conclusie dat het zittende personeel moet inleveren om een groot aantal gedwongen ontslagen te voorkomen. Maar de vakbondsleden moeten zich hier eerst nog over uitspreken en kunnen ook kiezen voor behoud van inkomen, met massaontslag als gevolg.

TNT constateert dat de uitkomsten van het onderzoek van de bonden, uitgevoerd door bureau Ecorys, op hetzelfde neerkomen als een onderzoek uit 2007 van de Boston Consulting Group, ook in opdracht van de vakorganisaties, samen met de ondernemingsraad. „Ecorys onderschrijft nogmaals dat ingrijpende kostenreducties inclusief het verlies van arbeidsplaatsen bij TNT Post noodzakelijk zijn voor de levensvatbaarheid van het bedrijf", aldus de woordvoerder.

Gérard Aben, directeur personeelszaken bij TNT Post, maant de bonden tot haast: „Sinds 2007 is het volume bij TNT Post met 8 procent afgenomen en het cumulatieve volumeverlies waarmee TNT Post sinds 2000 is geconfronteerd, bedraagt 25 procent. De problematiek is toegenomen, waardoor ingrijpen in de kostenontwikkelingen nog meer aan de orde is."

Inzet van TNT Post blijft onverkort dat 11.000 van de 23.000 personeeleden hun baan kwijtraken als er geen loonsverlaging wordt doorgevoerd. Als het personeel wel een lager loon accepteert, is het banenverlies lager. TNT wilde vandaag niet zeggen hoeveel lager.

De bonden stemden afgelopen voorjaar knarsetandend in met een saneringsplan van de directie van TNT Post, waarin de postbodes werkgelegenheidsgarantie werd beloofd in ruil voor 15 procent minder salaris. Maar een overgrote meerderheid van de leden wees dit principeakkoord af.

10:01 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.