28-10-09

wijkpostbodes brengen... 30 miljoen op...

Invoering wijkpostbodes moet volgens ACV 30 miljoen euro opleveren (ACV)

De invoering van wijkpostbodes moet bij De Post een besparing van 30 miljoen euro opleveren. Dat heeft vakbondsvrouw Lieve Van Overbeke (ACV) woensdag in de Kamer gezegd tijdens een hoorzitting met de vakbonden over de situatie bij De Post. De bonden kregen het cijfer begin deze week te horen en vinden dat het sop de kool niet waard is.

Om zich voor te bereiden op de liberalisering van de sector wil De Post wijkpostbodes inzetten. Het gaat om mensen die drie uur per dag en tegen een lager loon dan de gewone postbodes een aantal distributietaken zouden overnemen. Onder druk van protest van de vakbonden zag topman Johnny Thijs voorlopig af van proefprojecten in een reeks gemeenten. Momenteel onderhandelen De Post en de syndicaten over het dossier.

Woensdag maakte het gemeenschappelijk vakbondsfront in de Kamercommissie Infrastructuur nog eens duidelijk geen pap te lusten van het plan. Dat moet uiteindelijk een besparing van 30 miljoen euro opleveren, bleek volgens Van Overbeke begin deze week tijdens een uiteenzetting over het kostenplaatje. De 30 miljoen wordt gehaald door besparingen op het loon, infrastructuur, materiaal en verplaatsingskosten.

De ACV-vrouw vindt dat het niet de moeite loont om voor dat bedrag het hele distributiemodel overhoop te gooien. Het moet volgens haar mogelijk zijn om met het bestaande personeel een oplossing uit te dokteren of om het bedrag op een andere manier te vinden. Bovendien moeten nog 1.390 vacatures worden ingevuld. Die mensen kunnen ook voor dergelijk project worden ingezet, luidde het.

De bonden vrezen vooral voor de sociale gevolgen van het project en de dienstverlening aan de bevolking. Ze vragen zich ook af waar De Post de nodige mensen zal vinden om drie uur per dag aan 8,40 euro per uur te werken.

19:13 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.