30-10-09

watch out for... The Mailman...

halloween mailman

08:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-10-09

de postbode...

Catherine KeylDe postbode

Catherine Keyl

Leven in een kleine gemeenschap heeft voor- en nadelen. Nadeel is dat iedereen altijd meer over jou weet dan jijzelf.

Beste voorbeeld:"Ik hoorde dat je je huis gaat verkopen?"

"Nee, hoe kom je daar nou bij?"

"Nou ik heb het van de makelaar en die zal het toch wel weten."

"Maar ik verkoop m’n huis echt niet, ik blijf hier wonen."

"Jaja."

Dat is natuurlijk om gek van te worden. Maar het leuke van een kleine gemeenschap is dat het allemaal nog niet zo anoniem is. Je kent je buren. Je weet wie wel en niet in de straat horen.Wij zijn zelfs zo’n kleine gemeenschap dat we geen postkantoor hebben. Ons stadje heeft slechts drie ingangen, en laatst waren er twee afgesloten. Dat had het gemeentebestuur in haar oneindige wijsheid besloten. Er moest een rotonde komen en een brug vernieuwd. Waarom dat altijd allemaal tegelijk moet is een raadsel.

Een tocht naar het postkantoor in de aangrenzende gemeente wordt zo een expeditie. Wat er bij ons al jarenlang gebeurt is dat onze postbode , als je er niet bent, pakjes bij de buren afgeeft.

Geweldig dat hij dat doet, het scheelt ons tijd en een hoop gezeur.

Iedereen doet dat voor elkaar, het is een soort plaatselijke traditie. Maar de mannen die de leiding hebben bij TNT komen uit een grote stad, weten niet wie hun buren zijn en zouden zeker hun pakjes niet aan hen afgeven.

Ok, dat snap ik.

Onze postbode heeft een pakje aan de buren afgegeven en voor dat pakje moest getekend worden door de ontvanger. Ai, als ik in een grote stad zou wonen zou ik daar niet blij mee zijn.

Maar onze postbode legt netjes aan zijn managers uit dat hij dit al jaren zo doet, dat alle wegen waren opgebroken, en dat dit voortkwam uit service overwegingen.

Brief van het management:

" Uw verklaring over het incident is niet afdoende. U heeft de regels overtreden. Ik heb besloten U een officiële waarschuwing te geven. Indien mij in de toekomst opnieuw klachten over U bereiken, dient U ernstig rekening te houden met zwaardere disciplinaire maatregelen waarbij ik ontslag niet uitsluit."

In wat voor land leven we nou eigenlijk? Iemand die al jarenlang mensen een plezier doet door te zorgen dat ze hun pakjes snel thuis krijgen. Iemand die uitlegt dat dat al minstens 40 jaar traditie is.

En dan zo’n brief? In plaats van dat ze hem daar op handen dragen, hem in een gouden lijstje zetten, een oorkonde geven, nee ze gaan hem wie weet wel ontslaan als ie het nog eens doet.

Zo gek, het zou mij niet verbazen als de postbode dacht:weet je wat, zoek het uit. Ik pleur die pakjes wel neer op het postkantoor. En zo is er weer iemand met gemeenschapszin verloren gegaan...

19:30 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Postovervaller barst... in tranen uit...

italie
Italiaanse overvaller barst in tranen uit

 

Een man uit Genua die een postkantoor wilde overvallen, barstte in tranen uit toen een van de medewerkers hem vertelde dat "een leven van criminaliteit niets voor hem was".

Antonio M. kon de eindjes niet meer aan elkaar knopen en besloot hierop geld te stelen. Zo kon hij zijn zoon en vrouw onderhouden. Gewapend met slechts een schroevendraaier en zonder enige poging zijn identiteit te verhullen, stormde hij het eerste het beste postkantoor binnen. Hij vertelde een medewerkster hem het geld te overhandigen, alleen "zonder enige overtuiging in zijn stem".

De vrouw keek hem aan en zei: "Kom op, doe het niet. Je wilt me dit niet aandoen". Dit betekende voor de man het breekpunt, hij barstte in tranen uit en stortte zijn hart aan haar uit over zijn financiële problemen. Een collega van de vrouw waarschuwde intussen de politie. Deze trof even later de man nog steeds huilend aan, getroost door de vrouw en onder medeleven van de aanwezige mensen in de rij.

De politie moest de man natuurlijk wel arresteren, maar de rechter streek met de hand over het hart en veranderde de aanklacht van "gewapende overval" in "bedreiging". De man kreeg uiteindelijk een symbolische boete van 32 euro.

17:30 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Royal Mail... opnieuw plat...

simoncowlousyonroyalmailBritse Royal Mail verlamd door algemene staking

 

Royal Mail, de Britse post, ligt donderdag lam door een algemene staking van 120.000 werknemers. De vakbonden houden afwisselend werkonderbrekingen in verschillende diensten uit protest tegen jobverlies.

De vakbond CWU zei dat de werkonderbrekingen tot zaterdag zullen duren. Donderdag werden de werknemers in de distributiecentra opgeroepen het werk neer te leggen. Vrijdag volgen de werknemers in de kantoren van 'address research' en zaterdag is het de beurt aan de postbodes.

Sinds de actie van vorige week heeft de directie van Royal Mail nog geen akkoord kunnen bereiken met de CWU over een nieuwe onderhandelingsronde.

De afgelopen vijf jaar heeft Royal Mail meer dan 60.000 jobs geschrapt. De CWU waarschuwt dat, als er nog meer jobs sneuvelen en er geen overleg komt, er nog acties volgen. De CWU vreest dat nog eens 60.000 jobs verloren zouden kunnen gaan door de moderniseringsdrang van Royal Mail

14:42 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-10-09

Help... de postbode...

helpHelp de postbode!

De postbode loopt, fietst en rijdt te zeuren dat hij te weinig verdient. Iets met mededinging, liberalisering van de postmarkt en de AOW zal het wel zijn. De postbode moet echter niet zeuren, maar accepteren dat alle beroepen waar je (bijna) niets voor hoeft te kunnen door mensen die (bijna) niets kunnen worden gedaan. En mensen die bijna niets kunnen verdienen logischerwijs bijna geen geld.

In de stad waar ik woon wordt de baan ‘ober’ nooit meer full-time ingevuld. Studenten brengen bier, bitterballen en botermalse zalm rond. De ober, als in een man die 40 uur per week eten en drinken rondbrengt is zodoende uitgestorven. Alleen in duurdere restaurants, waar de ober je kan vertellen welke wijn je bij een gerecht het beste kan drinken, staan nog professionele obers.

Hetzelfde geldt voor caissières. Het type dat in de clip van de Vliegende Partners fungeerde is een zeldzaamheid geworden. Studenten en scholieren vullen in de supermarkt de vakken en de banen. Tot voor kort kon je als ‘full-time’ caissière slechts nog terecht in de Aldi, waar je eerst op zijn minst tienduizend codes uit je hoofd moest leren voordat je aan de slag kon, een scanner was de Duitse supermarkt immers te duur.

Terug naar de postbode. We moeten de postbode helpen zodat niet iedere derde kutstudent zijn baantje in kan pikken. Dit kan slechts door zijn werk veel lastiger te maken. Ik stel daarom ook voor om iedere brief vanaf heden te voorzien van een bijkans onleesbaar adres. Laat de postbode zich specialiseren in dialect, bibberende Parkinson-handschriften of hippe straattaal: Priscilla de Boer wordt formechikkiePris’.

Daarnaast een oproep aan alle fijne, ongetwijfeld met kaal hoofd en imitatie-legerkleding uitgeruste, Rottweiler-Mastino-Pitbull-idioten, om die honden eens flink door te fokken. Alleen een goed opgeleide postbode komt immers zonder kleerscheuren langs een schuimbekkende hond tot de brievenbus.

21:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

wijkpostbodes brengen... 30 miljoen op...

Invoering wijkpostbodes moet volgens ACV 30 miljoen euro opleveren (ACV)

De invoering van wijkpostbodes moet bij De Post een besparing van 30 miljoen euro opleveren. Dat heeft vakbondsvrouw Lieve Van Overbeke (ACV) woensdag in de Kamer gezegd tijdens een hoorzitting met de vakbonden over de situatie bij De Post. De bonden kregen het cijfer begin deze week te horen en vinden dat het sop de kool niet waard is.

Om zich voor te bereiden op de liberalisering van de sector wil De Post wijkpostbodes inzetten. Het gaat om mensen die drie uur per dag en tegen een lager loon dan de gewone postbodes een aantal distributietaken zouden overnemen. Onder druk van protest van de vakbonden zag topman Johnny Thijs voorlopig af van proefprojecten in een reeks gemeenten. Momenteel onderhandelen De Post en de syndicaten over het dossier.

Woensdag maakte het gemeenschappelijk vakbondsfront in de Kamercommissie Infrastructuur nog eens duidelijk geen pap te lusten van het plan. Dat moet uiteindelijk een besparing van 30 miljoen euro opleveren, bleek volgens Van Overbeke begin deze week tijdens een uiteenzetting over het kostenplaatje. De 30 miljoen wordt gehaald door besparingen op het loon, infrastructuur, materiaal en verplaatsingskosten.

De ACV-vrouw vindt dat het niet de moeite loont om voor dat bedrag het hele distributiemodel overhoop te gooien. Het moet volgens haar mogelijk zijn om met het bestaande personeel een oplossing uit te dokteren of om het bedrag op een andere manier te vinden. Bovendien moeten nog 1.390 vacatures worden ingevuld. Die mensen kunnen ook voor dergelijk project worden ingezet, luidde het.

De bonden vrezen vooral voor de sociale gevolgen van het project en de dienstverlening aan de bevolking. Ze vragen zich ook af waar De Post de nodige mensen zal vinden om drie uur per dag aan 8,40 euro per uur te werken.

19:13 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

minder agressie... door open loket...

agressie 5
Minder agressie dankzij open postloket

De Post haalt geleidelijk de glazen wanden weg uit de postkantoren. Toch is dat veiliger, zegt security manager Herwig Van Hoey.

Het aantal gewapende overvallen op postkantoren daalt sterk. In 2006 en 2007 vonden er nog 38 plaats. Vorig jaar waren dat er 25 en dit jaar telde De Post er nog maar 13. Dat komt door een hele reeks beveiligingsmaatregelen. Daaronder valt ook de vernieuwing van de kantoren: die krijgen open loketten, want veel geld ligt er toch niet meer. ‘Wie geld van zijn rekening afhaalt of grote sommen moet terugkrijgen, geven we een bankkaartje voor een eenmalige afhaling', zegt Herwig Van Hoey. ‘Dat kaartje hoef je alleen maar in de geldautomaat in het kantoor te stoppen om het geld te krijgen.'

De postbeambten kunnen geen geld uit die automaat halen, alleen de geldkoeriers hebben die bevoegdheid. Als iemand de automaat zou proberen op te blazen met dynamiet, wordt het geld gekleurd. Als de postbeambten grote sommen ontvangen, stoppen ze die onmiddellijk in een kluis, waar enkel de geldkoeriers toegang tot hebben. In de kantoren hangen ook camera's, die de veiligheid volgens Van Hoey eveneens opdrijven.

De Post heeft al 120 van de zevenhonderd postkantoren vernieuwd. Het kantoor Rogier in Schaarbeek is het recentste. ‘Zonder dat glas hebben we een veel beter contact met de klanten en door de geldautomaat kunnen we ons ook al niet meer vergissen met het wisselgeld', zegt Annie Van Hove, die er al meer dan twintig jaar aan het loket zit. Kantoordirecteur Abdellah Boumanar ziet minder agressie in zijn kantoor. ‘Door die glazen wanden moesten mensen veel luider roepen. Als ze hun zin niet kregen, durfden ze ook al eens op het glas te kloppen. Nu doen ze dat niet meer. Het is voor het personeel ook veel gemakkelijker om discreet te vertellen dat iemand geen geld krijgt omdat hij onder nul zit.'

Bij de invoering van het systeem was er nochtans wel wat schrik bij het postpersoneel, geeft Chris Boijen van de psychosociale preventiedienst toe. ‘Wij hebben recent een enquête gehouden, waaruit blijkt dat iedereen het open loket een enorme vooruitgang vindt. Het contact met de klanten verloopt vlotter en de verbale agressie is enorm gedaald.'

Slechts één negatieve opmerking kreeg Boijen af en toe te horen: de postbeambten hebben hier en daar wat problemen met de slechte hygiëne van sommige klanten.

14:30 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende