04-11-09

wijkpostbodes nog niet voor... morgen...

 

rouwkaart-later
Start van wijkpostbodes is niet voor morgen 

 

D onderhandelingen over de invoering van deeltijdse wijkpostbodes verlopen moeizaam.
De directie van De Post wilde dit najaar beginnen met de invoering van zogenaamde wijkpostbodes, tot voor kort ook wel postbezorgers geheten. Er had een proefproject van start moeten gaan in 28 emeenten, waarbij een deel van de dagelijkse bedeling van poststukken niet langer door klassieke postbodes zou worden gedaan, maar overgenomen door deeltijds werkende (en goedkopere) wijkpostbodes.

Maar de eerste stappen in dat proefproject, eind september, leverden postbaas Johnny Thijs meteen een flink sociaal conflict op. Na twee weken van uitdijende stakingsacties, vooral in Wallonië maar ook in Brussel en Vlaams-Brabant, schortte Thijs begin oktober de uitvoering van het plan op. Ook de stakingsacties vielen toen stil.

Sindsdien zijn er onderhandelingen bezig met de postvakbonden, maar die hebben nog geen enkel resultaat opgeleverd. Gisteren kwamen de delegaties niet veel verder dan de opmaak van een nieuwe onderhandelingskalender, tot 19november.

Het is maar de vraag of de tegengestelde standpunten tegen dan wel verzoend kunnen worden. Het verzet bij de vakbonden en het postpersoneel tegen de nieuwe wijkpostbodes is groot. Omdat hun loon (8,5 euro per uur) 15 tot 20procent lager zou liggen dan dat van de gewone postbodes, omdat ze werkdagen van maximaal 3uur zouden gaan presteren en omdat er nooit voldoende kandidaten (studenten?) gevonden worden om tegen 2012 vierduizend gewone postbodes door achtduizend wijkpostbodes te vervangen.

De belofte van Thijs dat de operatie zonder ontslagen zal verlopen, helpt niet. De bonden willen garanties voor het behoud van de ‘normale' tewerkstelling.

Nauwelijks een maand geleden beweerde Johnny Thijs nog dat De Post als bedrijf ‘geen toekomst meer heeft zonder de invoering van wijkpostbodes'. Na de Europese vrijmaking van de postmarkt, vanaf oktober 2011, zullen potentiële concurrenten heel wat minder betalen voor het bezorgen van post. Het inzetten van de goedkopere wijkpostbodes is volgens hem een van de hoekstenen om dat verschil weg te werken.

Maar waar staat Thijs nu? Volgens ACOD-secretaris Jef De Doncker is de postbaas ‘alvast tot het besef gekomen dat de uitvoering van zijn plannen niet van vandaag op morgen kan gebeuren'. Maar De Doncker gelooft niet in de geruchten dat Thijs het hele project wil vergeten en de beoogde besparingen elders wil zoeken. Diens ACV-collega Lieve Vanoverbeke twijfelt. Zij raamt de beoogde besparing door de inzet van wijkpostbodes op 30miljoen euro per jaar. ‘Is het voor dat bedrag de moeite waard om de postbezorging volledig te reorganiseren?'

Het is onduidelijk of ceo Thijs aan alternatieve besparingen denkt. Een flexibeler inzet van het aantal postbodes naargelang drukke of kalme periodes in het jaar (de kerstperiode versus de zomervakantie) is daarbij een mogelijkheid.

14:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.