07-11-09

dan toch geen massa-onstslag...

fired_ontslag_155605h
Massaontslag postbodes lijkt van de baan

Het massaontslag van 11.000 postbodes lijkt van de baan. TNT Post komt vandaag met een nieuw voorstel om het overleg met de bonden over de reorganisatie vlot te trekken.

Postbodes hoeven wat TNT betreft niet langer 15 procent maar 3,5 procent van hun maandloon in te leveren. Met dit nieuwe voorstel hoopt TNT de vastgelopen onderhandelingen over de reorganisatie bij het postbedrijf te heropenen. Die lagen stil nadat de leden begin dit jaar het principeakkoord tussen bonden en werkgever wegstemden.

Het nieuwe plan van TNT geldt voor de periode 1 januari 2010 tot 2012. De 3,5 procent loonsverlaging is opgebouwd uit een eigen bijdrage in de pensioenpremie van 2 procent in 2010, oplopend tot 6 procent in 2012. Ook de zaterdagtoelage wordt teruggebracht van 40 naar 20 procent. Daarnaast komt er tot 2012 geen loonverhoging. "Gedwongen ontslagen hopen we zo tot een minimum te beperken", zegt Ernst Moeksis van TNT Post.

AbvaKabo-bestuurder Jan Willem Lefebre noemt het voorstel 'een stap in de goede richting'. Het plan van de werkgever komt uitgerekend op het moment dat de vakbonden hun leden twee keuzes voor de reorganisatie hebben voorgelegd. Optie één is het inleveren van loon en arbeidsvoorwaarden in ruil voor werk binnen of buiten TNT. De tweede optie is behoud van salaris en arbeidsvoorwaarden met als gevolg dat er honderden gedwongen ontslagen vallen in de komende vier jaar. De postbodes kunnen tot 22 november stemmen over de twee mogelijkheden. Daarna schikken de bonden aan tafel met de TNT-directie.

13:40 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.