19-11-09

trouble in Santa's paradise...

n p 2
Zedendelinquent fnuikt kerstpret North Pole

Duizenden kinderen die dezer dagen een brief schrijven aan de Kerstman krijgen waarschijnlijk geen antwoord. De Amerikaanse posterijen willen de behandeling van de brieven uit veiligheidsoverwegingen namelijk drastisch aanpassen en daardoor komt de beantwoording van veel brieven in gevaar.

De duizenden brieven die jaarlijks worden geadresseerd aan Santa Claus of de Kerstman in het plaatsje North Pole in de Amerikaanse staat Alaska, worden door vrijwilligers in heel de Verenigde Staten beantwoord. Daarna worden ze doorgestuurd naar het verre noorden waar ze een poststempel krijgen van het postkantoor in North Pole. Maar een paar jaar geleden kwam aan het licht dat een van de vrijwilligers in Maryland een geregistreerde zedendelinquent was. Hoewel de US Postal Service al ingreep voordat de man een brief had beantwoord, zagen de posterijen zich naar aanleiding van het incident toch genoodzaakt de beveiliging van de zogenoemd Operatie Santa tegen het licht te houden en een aantal veranderingen in te voeren.

Zo moeten postkantoren die de brieven inzamelen met ingang van dit jaar eerst de achternamen en adressen van de briefschrijvers onleesbaar maken en coderen, voordat vrijwilligers de brieven mogen beantwoorden. Dat is een ingewikkelde, dure en tijdrovende klus en in Alaska zijn er bijna geen postkantoren die zo'n beveiligingsmaatregel tijdig kunnen invoeren. Daardoor zullen de vele vrijwilligers in North Pole zelf dit jaar mogelijk niets te doen hebben.

De burgemeester van North Pole, Doug Isaacson, is verbolgen. Hij zegt te begrijpen dat voorzichtigheid geboden is als het om kinderen gaat. Maar hij is kwaad dat de vrijwilligers in zijn dorp, in het uiterste noorden van de Verenigde Staten, de dupe worden van een zedendelinquent aan de oostkust. Ook vind hij het onaanvaardbaar dat de posterijen de nieuwe maatregel pas zo laat hebben aangekondigd.

In North Pole draait alles om Kerst. De straten heten er naar Santa Claus, of naar Kris Kringle -een andere naam voor de Kerstman. De straatverlichting hangt er aan rood-witte lantaarnpalen in de vorm van een gekromde zuurstok. In North Pole staat ook Santa Clause House, een winkel in de vorm van een Zwitsers chalet, waar allerlei kerstmisattributen worden verkocht. Voor de winkel staat het grootste kunststof standbeeld van de Kerstman ter wereld. Het dorp is een van de grootste toeristische trekpleisters in de regio.

19:30 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.