02-12-09

onderhandelingen in het... sop...

annuleren
TNT annuleert onderhandelingen met de vakbonden over postbode

TNT heeft de onderhandeling over een nieuw CAO bij de Post-divisie, die dinsdag zou aanvangen, geannuleerd. Het bedrijf zegt "verbaasd en teleurgesteld" te zijn over de inzet van de vakbonden, die een loonsverhoging van 1,5% eisen.

Volgens de grootste vakbond, Abvakabo FNV, komt de eis overeen met het weggestemde principe-akkoord van dit voorjaar.

De bonden stellen dat hun onderhandelingspositie is gebaseerd op de uitkomst van een onlangs gehouden referendum. In dit referendum kozen de vakbondsleden voor behoud van de huidige arbeidsvoorwaarden, waardoor gedwongen ontslagen onvermijdbaar zijn.

TNT Post heeft te maken met sterk dalende volumes en wil daarom EUR 125 miljoen per jaar aan personeelskosten besparen. De onderneming dreigde eerder dat 11.000 banen op de tocht komen te staan als de lonen niet worden verlaagd.

TNT zegt nu op geen enkele wijze de aansluiting te zien tussen de inzet van de bonden en de ernst van de problematiek bij TNT Post.

De onderneming heeft de vakbonden gevraagd om de voorstellen te heroverwegen. Daarnaast wil de Raad van Bestuur van TNT de ingediende voorstellen en hun consequenties bespreken met de voorzitters van de vakbonden.

"Dat gesprek zal TNT niet gaan helpen", zegt onderhandelaar Paul Jekkers van postvakbond BVPP tegen Dow Jones Nieuwsdienst. "De voorzitters kunnen ook niet onder de keuze van de leden uit", wijst Jekkers op het onlangs gehouden referendum.

Toch zullen de bonden dit gesprek niet uit de weg te gaan, op voorwaarde dat het binnen een week zal plaatsvinden. "Onze voorzitters hebben hun agenda's vrijgemaakten en zijn maandagochtend beschikbaar. We zullen zien of TNT het ook zo belangrijk vindt en ook maandagochtend de agenda's heeft vrijgemaakt", aldus Jekkers.

Eerder dreigden de vakbonden met acties als werkonderbrekingen, als er geen bevredigende CAO op tafel komt. "We zullen zelf nog geen staking gaan uitroepen, maar de kans wordt op deze manier wel steeds groter dat her en der ontevreden werknemers zelf wat gaan organiseren", aldus Jekkers.

11:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.