03-12-09

What's a name

vakbonden-de-post-willen-hoger-loon_7_235x280 11Wijkpostbode wordt hulppostman

De directie van De Post eist niet langer een wijkpostbode die maar een paar uur per dag werkt. Ze wil een hulppostman in het leven roepen. Die zal vaker voltijds werken, maar minder verdienen dan een ‘gewone' postman.

‘Moderne slavernij'. Die woorden namen vooral de Waalse vakbonden bij De Post eind september nog in de mond. Ze reageerden daarmee op de eerste informatiesessies om proefprojecten met wijkpostbodes van start te laten gaan. Die wijkpostbodes waren in de oorspronkelijke plannen van het overheidsbedrijf postuitreikers die drie uur per dag enkel brieven zouden rondbrengen en daarvoor per uur minder betaald zouden worden dan de huidige ‘echte' postman. Het thuisbezorgen van bijvoorbeeld aangetekende zendingen of pakjes zou dan door de ‘gewone' postman gebeuren. Naar Nederlands model zou daarvoor vooral gemikt worden op studenten en huisvrouwen.

De Post had het plan om tegen 2012 vierduizend voltijdse postmannen te vervangen door achtduizend deeltijdse wijkpostbodes die een vijfde minder verdienen. Johnny Thijs, de gedelegeerde bestuurder van De Post, liet eind september nog verstaan dat De Post geen toekomst heeft zonder de wijkpostbodes. De Post moet zich immers volop voorbereiden op de vrijmaking van de postmarkt vanaf oktober 2011.

Het overheidsbedrijf wil met het inzetten van wijkpostbodes naar verluidt 30 miljoen euro besparen. Maar na wat acties werden de proefprojecten in de ijskast gestopt en gingen vakbonden en directie opnieuw rond de tafel zitten.

De directie heeft nu een nieuw voorstel op tafel gelegd waarover vanaf vanochtend 9uur onderhandeld wordt. Naar verluidt bestaat er een serieuze kans dat beide partijen er vandaag of een van de komende dagen uit geraken. Meest opvallend in het nieuwe voorstel is dat de post niet langer spreekt van wijkpostbodes, maar van hulppostmannen. Een belangrijk deel daarvan zou een volwaardige voltijdse baan krijgen. Een hulppostman zal wel minder verdienen dan een ‘gewone' postman, maar zou wel de mogelijkheid krijgen om door te groeien naar het statuut van een volwaardige postman.

Niet onbelangrijk in de hele oefening is ook de naamsverandering van wijkpostbode in hulppostman. De naam wijkpostbode is, na al de commotie die erover geweest is, verbrand en zou niet meer verteerbaar zijn voor de achterban van de vakbonden.

De vakbonden hebben wel nog heel wat vragen bij de voorstellen die De Post heeft gedaan. ‘Zo is het voor ons nog altijd niet duidelijk op welke termijn een hulppostman kan promoveren tot een volwaardige postman', zegt Lieve Vanoverbeke van de christelijke vakbond ACV-Transcom. ‘We willen ook nog altijd zekerheid dat het inzetten van die nieuwe hulppostmannen niet tot banenverlies zal leiden bij de bestaande postmannen.'

Voorts is het voor de bonden niet duidelijk of de hulppostmannen extra's krijgen zoals maaltijdcheques. Er zijn ook nog vragen over de werkingsmiddelen waarover ze zullen beschikken, zoals aangepaste kledij.

00:38 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.