04-12-09

TNT tempert Europeese plannen...

tnt nPost- en logistiek concern TNT wil de komende jaren verschillende posttakken in Europa van de hand doen. Het bedrijf ziet geen kans een grote speler te worden op de Europese postmarkt, omdat het vrijgeven ervan stagneert door de crisis en volumedalingen.

,,In het ene land is het minimumloon, in het andere zijn het sleutels om gebouwen binnen te komen. Er wordt van alles verzonnen om de competitie moeilijk te maken'', aldus bestuursvoorzitter Peter Bakker donderdag. Bovendien zetten alternatieven als e-mail de volumes structureel onder druk.

Het bedrijf richt zich daarom de komende jaren op de pakketdivisie (Express) en de Nederlandse postactiviteiten. Ook blijft het bedrijf actief in landen waar het een goed postnetwerk heeft, zoals bijvoorbeeld in België. Verder blijft de postverwerker zeker actief in Duitsland, met de onlangs gesmeden samenwerking met de uitgever Georg von Holtzbrinck. TNT verwacht de komende tijd meer aankondigingen te kunnen doen, zo liet het donderdag weten.
TNT blijft voorzichtig in de beoordeling van het economisch herstel. De volumes in de pakketdivisie in eerste negen maanden van dit jaar liepen scherp terug ten opzichte van 2008, maar de afgelopen twee maanden zag het concern daarin verbetering en zelfs enige groei optreden. TNT denkt dat de volumes bij de pakketdivisie in het lopende kwartaal en in het eerste kwartaal van 2010 tekenend zullen zijn voor de kracht van het economisch herstel.
Postdivisie
Het bedrijf verwacht dat de postdivisie volgend jaar in Nederland een volumedaling van 7 tot 9 procent zal laten zien. 2010 is het eerste volledige jaar waarin de gevolgen van de liberalisatie van de postmarkt duidelijk zullen worden, aldus TNT. Gemiddeld verwacht het concern tot 2015 een volumedaling in de postdivisie van 6 procent. Mensen kiezen steeds meer voor alternatieven zoals e-mail. Wat betreft de mogelijke verkoop van buitenlandse postonderdelen, denkt TNT begin 2010, bij de presentatie van de cijfers over 2009, meer informatie te kunnen geven.
Slepende onderhandelingen
In Nederland heeft TNT te maken met al jaren slepende onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de postdivisie. Binnenkort vindt een bijeenkomst plaats tussen de top van TNT en de top van de vakbonden. Het concern hoopt dan ook aan het begin van 2010 de onderhandelingen te kunnen afsluiten met een nieuwe CAO, zo liet topman Peter Bakker weten.
De dalende volumes heeft TNT voor een deel kunnen compenseren door kostenbesparingen. TNT heeft dit jaar tot nu toe 434 miljoen euro bespaard en verwacht volgend jaar nog eens 200 miljoen aan kostenbesparingen te realiseren. De besparingen in 2009 tot nu toe liggen lager dan het besparingsdoel van ruim 500 miljoen euro dat het bedrijf eerder formuleerde.
Voorzieningen
TNT neemt de komende twee jaar mogelijk ook een voorziening van maximaal 150 miljoen euro om de activiteiten verder te herstructureren. De voorziening houdt geen verband met de aangekondigde verdere kostenbesparingen. Het bedrijf toonde zich verder tevreden over zijn positie in opkomende markten.
,,De investeringen die wij enkele jaren eerder hebben gedaan betalen zich uit'', aldus Bakker. TNT wil zich op in deze markten concentreren op verdere groei.

08:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

>> Verder blijft de postverwerker zeker actief in Duitsland, met de onlangs gesmeden samenwerking met de uitgever Georg von Holtzbrinck. <<

Holtzbrinck hat im September 2008 Tochtergesellschaften des PIN-Briefdienstleisters gekauft. TNT soll nach dem Willen des Zeitungsverlags die Haelfte der Pin-Mail AG in Berlin uebernehmen. An den uebrigen Pin-Gesellschaften soll TNT jeweils zu 50% beteiligt werden. Die von mehreren Zeitungs- und Zeitschriftenverlagen gemeinsam betriebene PIN ist 2007, als Folge der Festsetzung eines gesetzlichen Mindestlohnes, zusammengebrochen. Die regionalen Tochtergesellschaften wurden teilweise von Verlagen wie Holtzbrinck zurueckgekauft.

Gepost door: Mendian | 04-12-09

De commentaren zijn gesloten.