16-12-09

voor deze postzegel... werd een moord gepleegd...

hawai2ct_large
Het was juni 1892. Een toen bekende Parijse postzegelhandelaar, Gaston Leroux genaamd, werd vermoord in zijn woning aangetroffen. Het was een mysterieuze misdaad. Er was een groot bedrag aan kontant geld in huis. In een ladenkastje lagen een gouden horloge met diamanten bezet en ook nog verschillende gouden munten en penningen. Roof, zo dacht men, kon dus het motief niet zijn geweest. De politie kon ook niet achterhalen of het slachtoffer persoonlijke vijanden had.

Een paar van de deskundigste rechercheurs van Parijs werden met de zaak belast. Een week na de moord ontdekte één van de rechercheurs een zorgvuldig bijgehouden index van de postzegelverzameling van de heer Leroux. De gehele verzameling werd nagelopen.Alle zegels waren aanwezig zoals beschreven, behalve één exemplaar: de 2-cent Hawaii van de eerste emissie van 1851. Die zegel was toen al ongeveer 2000 € waard.

De rechercheur in kwestie stroopte toen alle postzegelzaken van Parijs af. Na vele gesprekken met handelaren en kenners viel de verdenking op een verwoed verzamelaar, een zekere Hector Giroux.De rechercheur ging zich als verzamelaar uitgeven en leerde snel het benodigde vakjargon. Hij kwam vanzelfsprekend in kontakt met Giroux en ze ontwikkelden een goede vriendschap.

Tot op zekere avond, geheel terloops, de rechercheur-verzamelaar op bezoek bij Giroux, het gesprek bracht op de zegels van Hawaii. Gastheer Giroux was in een enthousiaste stemming en liet zijn vriend met trots zijn verzameling Hawaii zien.
En inderdaad, de 2-cent zegel zat er ook tussen.
De volgende dag werd Giroux voor een verhoor aangehouden. Hij slaagde er niet in een aanneembare verklaring te geven over hoe hij in het bezit was gekomen van die bijzondere zegel. Tenslotte moest Giroux wel bekennen dat hij zijn vriend Leroux had vermoord omdat deze hem de 2-cent zegel niet wilde verkopen om zijn serie compleet te krijgen...

20:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.