17-12-09

ministerraad keurt liberalisering goed...

Ministerraad keurt postliberalisering goed

De ministerraad heeft het wetsvoorstel goedgekeurd over de volledige openstelling van de postmarkt vanaf 2011. Daarmee keurt ze de modaliteiten goed die eind vorig jaar waren uitgewerkt door minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) en minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Nu is de postmarkt onder 50 gram nog altijd een monopolie van De Post.

In het wetsvoorstel staat dat De Post zeker tot eind 2018 blijft instaan voor de universele dienstverlening. Dat betekent dat De Post vijf maal per week brieven aan huis zal bestellen over het hele Belgische grondgebied en dat het 1.300 verkooppunten (waarvan 650 postkantoren) zal handhaven. Ook het leeghalen en verwerken van de rode brievenbussen zal door De Post gebeuren.

Om correcte arbeidsvoorwaarden in de sector te waarborgen, zullen enkel werknemers de postbedeling mogen verzorgen. Het transport van de post zal evenwel nog steeds door zelfstandigen kunnen worden uitgevoerd, zoals dat vandaag het geval is.

Nieuwe postbedrijven, die de concurrentie met De Post willen aangaan, zullen in de drie regio's van het land moeten investeren. Ze moeten zich ertoe verbinden om na twee jaar, twee maal per week de post te bedelen en na vijf jaar 80 procent van het grondgebied te dekken. Om de bedeling in minder bevolkte delen van het land te waarborgen, zullen de nieuwe postedrijven hun diensten tegen eenzelfde tarief moeten aanbieden. Het tarief mag dus niet afhankelijk zijn van de plaats van de ophaling of verdeling van de post.

Het BIPT, dat toezicht houdt op het postgebeuren in ons land, kan een boete opleggen tot 5 procent van de omzet, als een postbedrijf zijn verplichtingen niet nakomt.

Het wetsontwerp gaat nu naar de Raad van State. Daarna moet het nog door het Parlement worden goedgekeurd. De nieuwe regels worden vanaf 1 janauri 2011 van kracht

16:45 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.