10-02-10

ondanks crisis... 8 procent meer winst...

Ondanks de crisis heeft De Post vorig jaar ruim 8procent meer winst gemaakt. ( maar nieuwe hulppostbodes verdienen minder ! ... )

‘Vooral dankzij snelle en bijkomende kostenbesparingen konden we onze resultaten in dit crisisjaar op peil houden', zei gedelegeerd bestuurder Johnny Thijs. Want dat er almaar minder post verstuurd wordt, lijkt een onomkeerbare evolutie. Vorig jaar daalden de postvolumes met 4procent. Dat is dubbel zo snel als in 2008, maar minder dan in het buitenland. Die volumevermindering werd trouwens voor een groot deel gecompenseerd door de prijsstijgingen die De Post doorvoerde, waardoor de inkomsten nog min of meer op peil bleven. En dankzij de vermindering van de kosten met bijna veertig miljoen euro slaagde het overheidsbedrijf er bovendien in om ruim 8procent meer winst te boeken. De operationele winst bedroeg vorig jaar 240 miljoen euro. De kostenvermindering komt vooral op conto van het personeel. Zo telde het bedrijf eind vorig jaar ruim 5.000 voltijdse banen minder dan in 2006. Elke jaar krimpt het personeelsbestand met 1.000 tot 1.500 eenheden. Ook dit jaar wordt die inspanning voortgezet. Het absenteïsme nam vorig jaar wel opnieuw lichtjes toe, maar Thijs wijt dat aan de griep die alle bedrijven getroffen heeft.

Thijs is er bovendien in geslaagd om een deel van het personeel vanaf volgend jaar minder te betalen. Sinds begin dit jaar heeft De Post al 350 hulppostmannen in dienst genomen. Het gaat om interims die nu een vast contract aangeboden hebben gekregen. Ze verdienen iets minder, maar hebben nu wel werkzekerheid. Tegen 2015 wil Thijs dat 4.000 voltijdse banen ingevuld worden door hulppostmannen, goed voor een besparing op jaarbasis van 30miljoen euro.

Voor dit jaar mikt de topman op een operationeel resultaat dat minstens gelijk is aan dat van dit jaar. Hij wil bovendien dat De Post opnieuw groeit. ‘Daarvoor zullen we met meer risico nieuwe producten in de markt moeten zetten.' En als er zich een overnamemogelijkheid aandient, zal De Post die zeker bekijken, maar de nadruk ligt op interne groei.

Over de mogelijke beursgang bleef Thijs eerder op de vlakte. ‘De voorbije week is nog aangetoond dat een beursgang niet evident is', zei hij, verwijzend naar de mislukte beursgang van Taminco. ‘Het is aan de aandeelhouders om te beslissen wanneer het geschikte moment is en dan zullen wij klaar zijn.'

Het diepgaande onderzoek dat Europa voert naar mogelijke staatssteun, hangt als een donkere wolk boven een eventuele beursgang. Dat onderzoek loopt naar verluidt moeizaam. ‘Ik heb nog nooit geweten dat een onderzoek door de Commissie gemakkelijk loopt.'

15:03 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.