11-02-10

de echte test komt nog...

den John 2
De echte test komt nog

 

Meteen komt ook een mogelijke beursgang van De Post dichterbij. Het bedrijf kan immers fraaie financiële resultaten voorleggen. En het investeringsfonds CVC Capital Partners, dat de helft van De Post bezit, popelt om te kunnen oogsten. Het zou ook de armlastige federale overheid niet slecht uitkomen dat ze een deel van haar belang in De Post te gelde zou kunnen maken. Dus waarom niet, als het beursklimaat verbetert?

De Post bezit onmiskenbaar een aantal troeven. Het is een bekend bedrijf, de beleggers weten wat het doet. Het is bovendien een cashmachine die in staat moet zijn een stabiele dividendstroom uit te spuwen. Buitenlandse postbedrijven zijn De Post op de beurs al voorgegaan, en hebben daar geen belabberd figuur geslagen. De onderneming heeft een sterke positie op de Belgische markt en dat zal nog wel een poosje zo blijven. Uitdagers zullen niet meteen grote happen nemen uit het marktaandeel van De Post, onder meer omdat ze tamelijk strenge voorwaarden opgelegd krijgen.

Maar op middellange termijn is De Post niet echt een groeiverhaal. De traditionele postmarkt krimpt, door de concurrentie van het internet. Nieuwkomers op de postmarkt zullen aan de sterke positie van De Post knabbelen. En het bedrijf zal blijvend inspanningen moeten leveren om zijn kosten te beheersen, om zijn rendabiliteit veilig te stellen. De Post realiseerde in 2009 wel een bedrijfswinst van 240 miljoen euro, maar krijgt van de overheid elk jaar een steuntje in de vorm van een cheque van 321 miljoen euro voor de uitvoering van ‘taken van openbare dienstverlening’.

Bovendien kampt De Post met een aantal structurele handicaps. Het sleept het verleden met zich mee. De vakbonden staan er bijzonder sterk, wat het soms moeilijk maakt om noodzakelijke hervormingen door te drukken. Herinner u de stakingen vorig jaar tegen het plan van de directie om een beroep te doen op goedkope deeltijdse postbezorgers. De Post blijft ook deels een overheidsbedrijf, maar opereert wel op een concurrerende markt. Die spagaat vereenvoudigt de zaken niet. Politieke inmenging is nooit ver weg, zelfs niet bij futiliteiten als de sluiting van een postkantoor.

De Post zegt klaar te zijn voor de concurrentie. Maar de echte test moet nog komen, wanneer de markt effectief opengaat.

De Post is klaar voor de concurrentie als de markt volgend jaar opengaat, kondigde topman Johnny Thijs met enige trots aan. Eindelijk! Het heeft heel wat tijd en moeite gekost om het overheidsbedrijf zo ver te krijgen - sommige buitenlandse postbedrijven hebben de transformatie veel sneller gerealiseerd. De startdatum voor de vrijmaking van de Europese postmarkt diende zelfs met enkele jaren te worden verdaagd. Johnny Thijs heeft de modernisering van De Post bijzonder omzichtig aangepakt. Hij is stap voor stap te werk gegaan, hij heeft ervoor opgelet de hervormingen niet te bruuskeren. Maar uiteindelijk is hij in zijn opdracht geslaagd. Dat is een hele prestatie.  

10:30 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.