27-02-10

ben blij...

dat het weekend is... want mijn voeten doen pijn...

nederlands model 2

11:20 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-02-10

groeten uit... 1968...

late_ansichtkaart__1545909j 2
Hilversummer krijgt de groeten uit 1968

Een briefkaart ontvangen met koningin Juliana op een postzegel ter waarde van 15 cent (in guldens) en daarbij de verzenddatum 27-7-1968. Het overkwam de (pas) 39-jarige Hilversummer Jasper Kok afgelopen week. ,,Het was heel apart om dit te zien'', vertelt hij. TNT Post staat voor een raadsel.

De 42 jaar oude brief is uiteraard niet aan hem gericht, maar aan een familie Meinen, die in de tijd van Beatles en Rolling Stones op dit adres woonde. ,,Ik ken die mensen niet'', vertelt Kok. ,,Mijn buurvrouw wel, maar zij vertelde me dat deze mensen al zijn overleden. Wel hadden ze een dochter en mogelijk nu ook kleinkinderen. Maar waar zij wonen, is haar niet bekend."
De kaart komt van Schiermonnikoog en is diezelfde dag rond 14 uur gestempeld, weet TNT-woordvoerster Hanne Kluck. ,,Dat kon je toen nog zien, wel grappig." De zegsvrouw kan niet verklaren hoe en waarom het poststuk, met aan de voorkant een schippersboot, nu nog in de brievenbus bij Kok is terechtgekomen. Zij spreekt tegen dat de kaart al die tijd in een doos of gebouw is blijven liggen. Wel weet zij, dankzij de barcode onderop, dat de kaart afgelopen week door een postbode is bezorgd. ,,De kaart is destijds gestempeld in Leeuwarden, maar we zijn al sinds 1998 weg uit dat gebouw.'' Waar de ansicht al die tijd wel was, is onduidelijk. ,,Het kan ook zijn dat de brief destijds wel goed is bezorgd, maar dat iemand de kaart ergens weer tegenkwam en hem voor de lol op de post deed."
Het toeval wil dat een gezin uit Friesland enkele weken terug precies hetzelfde overkwam als Kok.

12:46 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-02-10

De facteurs van Antwerpen Noord...

postbodesnoord
Antwerpen Noord is een grote wijk. Met een groot aantal postbussen. De postbodes van de wijk wandelen of fietsen dagelijks door weer en wind rond. Eduard, een van de postbodes – ’zegt mor facteur’ – die onze wijk op z’n duimpje kent vertelt ons over het post bedelen in de wijk Antwerpen Noord. Een leuke job want ’Ik ken de oudste en nieuwste wijkbewoners en ik mag nu ook nieuwe collega’s opleiden’ zegt Eduard ‘Plezant om zien hoe die soms sukkelen met hun grote postzak op de fiets.. Ze leren het nog wel’. Al sinds 1979 zorgt Eduard, samen met een team van 24 andere postbodes, dat de post in de juiste brievenbus in Antwerpen Noord valt. ‘Soms weet ik dat het adres op de zending niet correct is en steek ik hem zelf in de juiste brievenbus, kleine moeite. En ik ken de wijkbewoners en zij kennen mij, er is altijd wel tijd voor een vriendelijk woord en glimlach.’ Of Eduard ook de veranderingen ziet en problematiek van de wijk voelt daar heeft hij een simpel antwoord op: ‘De mensen hier zijn altijd plezant geweest… vroeger en vandaag… zowel oud als jong. Sommige verstaan mij niet maar toch krijg ik als ik door de straten wandel vriendelijke begroetingen. Wees vriendelijk en je krijgt hetzelfde terug he.’ Binnenkort gaat Eduard op pensioen, maar door de wijk wandelen dat blijft hij ongetwijfeld doen. Zonder de post maar wel met z’n eeuwige glimlach.

22:10 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

22-02-10

Bommen... leggen post in Isräël stil...

isra
Vondst bommen legt post Israël stil

De Israëlische posterijen zijn maandag om veiligheidsredenen stilgelegd na de vondst van twee bompakketjes in een postkantoor in het noorden van Israël. Dat heeft de politie gezegd. Bomopruimers hebben de explosieven onschadelijk gemaakt.

De politie weigerde te zeggen wie achter het versturen van de bommen zouden kunnen zitten. De pakketjes waren gericht aan een vrouw wier naam niet bekend is gemaakt.

Het was voor het eerst dat de posterijen landelijk werden stilgelegd.

17:32 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

20-02-10

de oudste postbode... ter wereld...

Oudste postbode ter wereld

Hij heeft al 500.000 kranten rondgebracht in zijn leven: postbode Ted uit Groot-Brittannië. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat hij al negentig jaar oud is. En daarmee is hij de oudste postbode ter wereld!

Postbode Ted begon met kranten rondbrengen in 1942 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij vond het zó leuk, dat hij er nooit meer mee gestopt is. In al die jaren zijn er maar twee dagen geweest waarop Ted zijn kranten niet heeft bezorgd, dat kwam omdat het stormde.

Ook is de bejaarde postbode maar twee keer in zijn leven op vakantie geweest. Dat was al vijftig jaar geleden. Toen nam zijn buurman de krantenwijk over.

 

Postbode Ted hoopt dat hij kan doorgaan met post bezorgen tot hij honderd jaar is.

10:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

19-02-10

Halle... treinramp... 1929... posttrein...

victor
'Mensen spreken nu nog over die rampdag'

Ook in 1929 vielen elf doden en 49 gewonden op het spoor in Halle

De treinramp van vorige maandag die in Buizingen 18 levens kostte, was niet de enige noodlottige treinramp in Halle. In 1929 vielen bij een treinbotsing ook elf doden en 49 gewonden.

'Het moet net als deze week echt verschrikkelijk zijn geweest. De stad was in shock, die bewuste 17 april 1929. Ik heb oudere mensen er vaak over horen vertellen, zelfs tot op vandaag', vertelt Viktor Ghysels. 'Mijn vader, moeder en grootvader waren zeer nauw bij de ramp betrokken. Ik heb er sindsdien alles over verzameld. Van krantenknipsels en foto's tot de dankbrief die mijn vader kreeg voor zijn hulp tijdens de redding van de slachtoffers.'

'Het treinongeval deed zich voor op een mistige dag, rond 5uur in de ochtend, net buiten het station van Halle ter hoogte van de Vogelpers', vertelt Viktor Ghysels. 'Mijn vader woonde toen in de Vogelpers, mijn moeder in het seinhuisje aan de overzijde van de spoorweg. Op dat moment waren ze nog niet getrouwd. Die bewuste 17de april had Halle maar twee sporen, één richting Brussel en één richting Parijs. Ter hoogte van de Vogelpers was er wel een wissel om richting Edingen te rijden. Een goederentrein reed in de richting van Parijs en stak het andere spoor over om de wissel naar Edingen te nemen. Een posttrein reed richting Brussel. De machinist van de posttrein had door de mist een rood stoplicht niet gezien en reed in volle snelheid in op de goederentrein. De treinen waren toen nog uit hout gemaakt zodat er overal brokstukken lagen, tot op straat. De treinen vlogen vlak naast de huizen en lagen op een hoop op de sporen, metershoog. Omdat het om stoomtreinen ging, vatten de treinen ook vuur', vertelt Viktor.

'De meeste doden waren postmannen uit de eerste wagon van de posttrein. Mijn vader en mijn grootvader zijn onmiddellijk ter hulp gesneld. Ze waren in die tijd vrijwilligers bij de brandweer. Gelukkig hadden ze thuis een schrijnwerkerij met wat gereedschap om mensen van tussen de brokstukken te bevrijden. Omdat een gekanteld treinstel de weg blokkeerde, hadden de hulpdiensten de grootste moeite om tot bij de slachtoffers te geraken. Alles verliep langs de steile spoorwegberm aan de Vogelpers. In het seinhuisje van mijn moeder en in het station van Halle werden de doden en gewonden op dekens gelegd. Pas na enkele uren kwam er hulp vanuit Brussel', vertelt Viktor Ghysels. 'De pastoors van de omliggende parochies werden opgetrommeld om de laatste sacramenten toe te dienen. De brieven van de post lagen overal verspreid over de sporen. Alle Halse postbodes werden toen gemobiliseerd om de duizenden brieven op te rapen.'

Opmerkelijk is het lot van de machinist die het rode stopsein negeerde. 'Hij was ook gewond en werd meteen aangehouden in het ziekenhuis waar men hem naartoe had gebracht. Hij werd meteen naar de gevangenis van Vorst overgebracht', aldus Viktor Ghysels.

20:58 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

verkeerde brievenbus... geen post...

Duizend Belgen krijgen geen post meer door verkeerde brievenbus

Ongeveer duizend Belgen krijgen momenteel geen brieven meer thuisbezorgd. Dat komt omdat hun brievenbus nog steeds niet is aangepast aan de nieuwe regels - ondanks een hele reeks waarschuwingen.

'De mensen in kwestie moeten nu zelf hun post afhalen in het postkantoor', zegt woordvoerder Fred Lens vrijdag in Het Laatste Nieuws. 'Pas wanneer ze orde op zaken stellen, kan de postbode hen weer bedienen.'
Sinds januari 2008 gelden er nauw afgelijnde regels voor de plaatsing, afmetingen en veiligheid van de brievenbussen. 'Sindsdien hebben onze postbodes alle 5,5 miljoen brievenbussen in ons land bekeken en beoordeeld', zegt Lens.

'Ongeveer 200.000 Belgen kregen in de loop van de voorbije twee jaar een briefje in de bus met de melding dat hun brievenbus niet in orde was. Meestal stond de brievenbus dan te ver van de openbare weg of waren de afmetingen niet in orde. Het merendeel van hen heeft de aanpassingen meteen doorgevoerd. Zo’n 2.000 van hen hebben zes weken en twee waarschuwingsbrieven verder nog eens een aangetekende brief gekregen.

Daarin stond te lezen dat ze nogmaals twee weken de tijd kregen om alles in orde te brengen. Inmiddels zijn nog steeds 1.000 diehards niet in orde. Zij krijgen nu thuis geen post meer besteld.

09:39 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |