20-03-10

het rommelt... in Kraainem...

kraainem
'Post kan niet eeuwig meer blijven vragen van de postbodes'

De postbodes van Kraainem hebben gisteren het werk neergelegd. Ze vinden dat het nieuwe Georouteplan te veel werkdruk met zich zal meebrengen.

De meeste inwoners van Kraainem wachtten gisteren tevergeefs op post. De kranten werden nog wel bezorgd, maar nagenoeg alle postbodes legden gisteren voor de gewone brievenronde het werk neer. Aanleiding voor de stakingsactie is onvrede over 'Georoute 3'. Dat plan bepaalt nieuwe routes, volgens een strak tijdschema.

'Wij protesteren tegen de invoering van Georoute3', zegt vakbondsman Albert Vanden Eynde (ACOD). 'Net zoals de twee vorige dienstherzieningen gaat ook dit plan uit van een inkrimping van het aantal rondes. Anderhalve dienst verdwijnt.'

Hetzelfde werk voor minder postbodes, dat betekent dus een verhoging van de werkdruk. 'Het wordt teveel', gaat Vanden Eynde voort. 'Ze kunnen niet eeuwig meer blijven vragen van de personeelsleden; productiviteit is niet oneindig.'

De loketten bleven gisteren wel open, maar slechts één van de vijftien postbodes deed gisteren gewoon zijn ronde. 'Postbodes zijn zowat de enigen die in eigen vlees snijden als ze staken', stelt Marleen vande Gaer van het liberale VSOA.

'Staken betekent inkomensverlies, en het loon van een postbode is al niet bijzonder hoog. Maar vooral ook: het werk blijft gewoon liggen. De brieven moeten na de acties toch worden verdeeld, dus dat betekent alleen maar harder werken. Dat toont dus dat postbodes alleen maar staken als ze zich echt benadeeld voelen.'

'Er is bij het opstellen van dit plan weinig rekening gehouden met onze opmerkingen', zegt Vanden Eynde. Tijdens het voorafgaandelijk overleg gaven de vakbonden al een negatief advies, alleen ACV was voorzichtig positief. 'Naar de vakbonden wordt niet geluisterd, men doet gewoon verder. Alleen om de veiligheidsproblemen aan te pakken heeft men een paar kleine dingetjes aangepast. Het totale pakket blijft niettemin onaanvaardbaar voor ons. In de praktijk zullen de mensen langer moeten werken voor eenzelfde loon, en dat kan niet', aldus Vanden Eynde.

De vakbonden hebben er bij de directie op aangedrongen om nogmaals rond de tafel te gaan zitten. Maandagochtend worden de laatste ontwikkelingen voorgelegd aan de werknemers. Dan wordt beslist of de actie een vervolg krijgt.

11:51 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.