20-04-10

Ze zijn boos... in Overijse...

boos-t11669De Post in Overijse legt werk neer

 

De postbedelers van Overijse hebben gisterenmorgen het werk neergelegd. Zelfs de kranten werden niet bedeeld.

De staking bij DePost in Overijse zat er al enkele weken aan te komen. Gisterenmorgen onderhandelden afgevaardigden van de werknemers met de distributiemanager. De onderhandelingen gingen over de veel te zware diensten die door de invoering van de georoute3, twee maanden geleden, ontstonden. Maar ze mislukten en daarop trokken de postbedelers de straat op. Geen van hen wou echter commentaar kwijt.

‘We mogen niet met de pers praten. Dat staat in onze arbeidsovereenkomst', klonk het. Marleen Vande Gaer, de sectorafgevaardigde van het VSOA, het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt, mag wel praten. ‘Dit jaar zijn er in het postkantoor van Overijse al acht nieuwe mensen bijgekomen en opnieuw vertrokken. De diensten zijn er veel te zwaar. Niemand kan dat werk aan en de directie van De Post weet dat maar al te goed. Georoute3 is de grote schuldige. Dat systeem heeft de ronden veel te zwaar gemaakt. Nieuw aangeworvenen houden het na een paar dagen of weken al voor bekeken. Daardoor wordt het werk voor de overblijvers nog zwaarder. We zitten in een vicieuze cirkel. En daar wordt niets aan gedaan. De distributiemanager blijft maar rond de pot draaien', zegt Vande Gaer.

Marc De Mulder, de nationale voorzitter van het VSOA, groep DePost, schreef daarover op 22februari al een brief aan gedelegeerd bestuurder Johnny Thys van De Post. Hij gaf als antwoord dat men de problemen analyseert. ‘Maar dat analyseren duurt veel te lang. Het geduld van de betrokken postmannen en -vrouwen is op. En de postmeester stuit ook telkens weer op een muur. Als de distributiemanager niet met betere voorstellen voor de dag komt, is het goed mogelijk dat we ook de komende dagen nog staken', voorspelt Marleen Vande Gaer.

Eén van de postbodes wil toch ook kwijt dat de verschillende statuten die bij het postpersoneel van kracht zijn, ongenoegen teweegbrengen. ‘Het werk dat je moet doen, blijft hetzelfde. Maar naargelang je statuut, word je voor datzelfde werk meer of minder betaald en krijg je meer of minder voordelen. Het wordt hoog tijd dat men ook op dat vlak eens een grote schoonmaak houdt.'

15:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.