01-04-09

de postbezorger... van TNT...

carola
'Het stratenpatroon in de wijk is niet altijd logisch'

Postbode is ze niet. Carola Bakx (52) is postbezorger van TNT Post (voorheen PTT) in de Grauwe Polder. "In tegenstelling tot een postbode bezorg ik geen aangetekende stukken.

Ik sorteer ook niet. Bij De Gong haal ik de post op en vervolgens bezorg ik die bij de mensen thuis", vertelt de moeder van vijf kinderen.

Postbezorger is ze ruim vier jaar. Uiteraard is ze niet de enige bezorger in De Grauwe Polder, want daarvoor is de wijk met ongeveer 2300 woningen veel te groot. Een vaste club van zes bestellers laat er de brieven en andere stukken in de bus vallen. Bakx woont ook in de Grauwe Polder. Echtgenoot Ad is een aantal jaar voorzitter geweest van de wijkvereniging.

Zij kent de Grauwe Polder op haar duimpje, maar doet haar werk vooral in de Waldhoornlaan, Tamboerijn, Beiaard en omgeving. Dat is geen klein gebied. Alleen al aan de Beiaard staan 350 tot 375 huizen, vertelt ze. "Je leert heel veel mensen kennen. Dat is leuk", zegt de voormalige verpleegkundige. "Bovendien blijf ik er fit bij. Ik loop dik veertig kilometer in de week. Tien kilo ben ik inmiddels kwijt."

Bakx kan haar route 'blind lopen', zegt ze. Terwijl de Grauwe Polder roemrucht is vanwege de ingewikkelde huisnummering. "Mensen vragen me heel vaak de weg. Dan kunnen ze het adres niet vinden. Bepaalde nummers ontbreken helemaal. Zo begint de Bazuinlaan op nummer zestien. Je hebt heel veel hofjes in deze wijk. Dan liggen er bijvoorbeeld twee aan de Bazuinlaan en denk je dat het derde daar ook ligt. Maar dat blijkt dan weer de Waldhoornlaan te zijn. Soms is het heel onlogisch. Bovendien zijn veel straten nogal kronkelig. Je raakt er makkelijk de weg kwijt."

In de Grauwe Polder wonen volgens Bakx rijk en arm bij elkaar om de hoek. Straten met kasten van huizen sluiten bijna naadloos aan op hofjes en laantjes met betrekkelijk kleine woningen.

Bakx, man en kinderen zijn dertien jaar geleden vanuit Dordrecht naar de Grauwe Polder verhuisd. Terug naar Brabant. "We hebben het prima naar onze zin. De mensen zijn hier vriendelijk", zegt ze. "Alleen het parkeerprobleem is zo irritant dat je er bijna om zou verhuizen. Er zijn veel te weinig parkeerplaatsen en de gemeente doet er weinig aan. Terwijl het aan de gemeente ligt, kijken bewoners er elkaar op aan."

13:39 Gepost door Pol de postman in Buitenlands postbedrijven | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-03-09

Postbodes... demonstreren...

Postbodes demonstreren op Domplein

Tussen drie- en vijfhonderd postbodes die zijn verbonden aan actiecomité Red de Postbode hebben zaterdag in Utrecht gedemonstreerd tegen de liberalisering van de postmarkt.

De TNT-postbodes verliezen door de liberalisering van de postmarkt 15 procent van hun loon, stelt het comité.

Zij eisen 'een fatsoenlijk loon'. De acties worden gesteund door de SP. SP-leider Agnes Kant was bij de actie op het Domplein aanwezig.Ook vertegenwoordigers van vakbonden uit Groot-Brittannië en België waren erbij.

Principeakkoord

TNT Post en de vakbonden sloten enkele weken geleden een principeakkoord over de cao van 2009, die het bedrijf 125 miljoen euro per jaar moet besparen.

Per 1 april moeten sorteerders en postbodes 5 procent van hun inkomen inleveren. Later loopt dit op tot 15 procent. TNT heeft beloofd dat de komende drie jaar geen gedwongen ontslagen vallen. ''Een sigaar uit eigen doos'', stelt Red de Postbode.

Op 1 april vervalt het monopolie van TNT op de bezorging van brieven tot 50 gram. De postmarkt is dan geheel open voor concurrentie.

11:15 Gepost door Pol de postman in Buitenlands postbedrijven | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-03-09

TNT dreigt met uitbesteding... uitreiking...

postbode_616159d
TNT Post dreigt ermee om de post drie dagen per week niet meer zelf te bestellen, maar dat uit te besteden.

Momenteel raadplegen de vakbonden de TNT-medewerkers over het cao-akkoord dat begin maart werd gesloten. TNT geeft een werkgelegenheidsgarantie van drie jaar en nog eens drie jaar onder voorwaarden, als de brutolonen vijftien procent omlaag gaan.

Als de medewerkers niet instemmen met de salarisverlaging, dan wil TNT Post voor de bezorging op maandag, woensdag en vrijdag andere bedrijven inhuren, die het goedkoper kunnen. De postverspreiding kan worden uitbesteed aan de eigen drukwerkverspreider Netwerk VSP, aan sociale werkplaatsen of andere onderaannemers. Uitbesteding zou enorm veel postbodes hun baan kosten. Dat zeggen de vakbonden CNV en Abvakabo FNV en de ondernemingsraad van TNT Post.

TNT erkent dat er een plan op de plank ligt om de gewone postbezorging op maandag uit te besteden. Er is volgens een woordvoerster geen sprake van dat het om drie dagen zou gaan. Wel ligt er een plan om de speciale 48-uurs post van bedrijven nog maar drie van de zes dagen te bezorgen.

Zaterdag organiseert het actiecomité Red de Postbode een demonstratie in Utrecht.

09:15 Gepost door Pol de postman in Buitenlands postbedrijven | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

26-03-09

TNT Post... initiatief landelijke milieutest...


CO2_tcm42-382129Groene-stroom_tcm42-382131Groene-post_tcm42-382130
TNT Post neemt initiatief voor landelijke milieutest

TNT Post wil de Nederlandse consument bewust maken van keuzes die hij dagelijks maakt en het effect hiervan op het milieu. Hiervoor heeft TNT Post in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en Stichting Selectieve Post de landelijke milieutest ‘Jouw Energielabel' ontwikkeld. Vanaf 28 maart ontvangen ruim zes miljoen huishoudens een uitnodiging in de brievenbus om aan de test deel te nemen via http://www.jouwenergielabel.nl/.

Binnen tien minuten ontdekken consumenten hoe milieubewust hun dagelijkse keuzes zijn. De vragen zijn gebaseerd op alledaagse momenten waarop men onbewust keuzes maakt die in meer of mindere mate gevolgen hebben voor het milieu. Wat is bijvoorbeeld beter voor het milieu, een boterham met kaas of een boterham met jam? En kan een auto beter door de eigenaar zelf worden gewassen of is het milieuvriendelijker om de auto naar de wasstraat te brengen?

De antwoorden bepalen de score op het energielabel, van zeer milieubewust tot helemaal niet milieubewust. Na het invullen van de test ontvangt de consument zijn persoonlijke energielabel, een middel om consumenten in één oogopslag een goedeinschatting te geven van het energieverbruik. Daarnaast worden praktische tips gegeven om duurzamer met energie om te gaan en kan de consument vrijblijvend aanbiedingen ontvangen die passen binnen een milieubewuste levensstijl. Na de zomer worden de resultaten van de milieutest bekendgemaakt.

"De uitdaging om meer energie te besparen en meer schone energie te gaan gebruiken, kunnen wij niet alleen aan", zegt Ger Jacobs, commercieel directeur bij TNT Post. "Daar willen wij graag onze omgeving bij betrekken. Kleine stappen van iedereen kunnen een heel groot verschil maken. Met deze test hopen we dan ook consumenten bewuster te maken van milieubesparende maatregelen die zij zelf in het dagelijks leven kunnen nemen".

Planet Me
De activiteiten van TNT ter bescherming van het klimaat zijn gebundeld onder de noemer Planet Me. Een wereldwijd milieuprogramma dat zich onder andere richt op het drastisch verminderen van de CO2-uitstoot in alle operationele activiteiten. Tevens wil het programma de TNT-medewerkers ertoe stimuleren ook in hun privéleven, thuis en onderweg, hun CO2-uitstoot te verminderen.

20:30 Gepost door Pol de postman in Buitenlands postbedrijven | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-03-09

geen Obama... op zegels...

Normaal gesproken zal het nog een aantal jaren duren voordat de nieuwe president van de USA, Barack Obama, op een Amerikaanse postzegel zal worden afgebeeld.
De Amerikaanse posterijen (USPS) huldigen namelijk (nog steeds) de regel dat levende personen niet op een postzegel mogen staan.
Dus voorlopig geen portretzegel van Obama. Maar wel zegelportretten, bijeen gepuzzeld en geplakt door bewonderaars.

De Engelse artist Pete Mason (65 jaar) maakte dit portret van Barack Obama van 2000 gebruikte postzegels. Het tableau meet 90 cm hoog en 120 cm breed.
Mason zei dat hij het portret had gemaakt om de overwinning van Obama bij de verkiezingen van 2008 te vieren.

obamamania
 

17:24 Gepost door Pol de postman in Buitenlands postbedrijven | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-03-09

het was te verwachten...

Senaat_akkoord_met_1077059h
Nederlandse Senaat akkoord met vrije postmarkt

De Nederlandse Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de nieuwe Postwet, waardoor de postmarkt per 1 april 2009 vrij wordt. TNT Post heeft dan niet langer het alleenrecht om brieven tot 50 gram te bezorgen.

Verwacht wordt dat daardoor de concurrentie echt zal losbarsten. Niet alleen bedrijven, maar ook verenigingen en goede doelen zullen daardoor goedkoper uit zijn.

Het kabinet wilde pas overgaan tot het volledig vrij maken van de markt, als er voldoende uitzicht zou zijn op sociaal aanvaardbare arbeidsvoorwaarden voor bezorgers bij nieuwe postbedrijven. Onlangs werd een cao gesloten die daaraan voldoet.

16:58 Gepost door Pol de postman in Buitenlands postbedrijven | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-03-09

TNT test nieuwe... brievenbussen...

Brievenbus sorteert op formaat

TNT Post is nieuwe brievenbussen aan het testen. De oude vertrouwde indeling in regionale postcodes en overige postcodes is veranderd in een verdeling in groot en klein: links moeten kleine kaarten en enveloppen, rechts moeten grote en dikke enveloppen. In de omgeving van Assen, Emmen en Enschede zijn enkele honderden testbrievenbussen neergezet.

Het postbedrijf wil kijken of de post door de nieuwe verdeling sneller gesorteerd kan worden. Voorlichter Hanne Kluck: "Al heel lang scheiden we de post op basis van het principe dicht bij huis en ver van huis. Dat is eigenlijk gebaseerd op onze werkwijze van vroeger: toen werd de regionale post op het lokale postkantoor gesorteerd. Maar sinds 1998 gaat de post naar zes grote sorteercentra in Nederland. We willen nu kijken of we door een nieuwe indeling efficiënter kunnen werken en geld kunnen besparen."

Volgens Kluck komt de post via de testbrievenbussen net zo snel aan als anders. "Voor elf uur 's avonds moet alle post gesorteerd zijn. Of die nu uit de oude of uit de nieuwe brievenbussen komt."

De testbrievenbussen blijven de komende weken nog staan. Vervolgens keert de oude vertrouwde indeling terug. Daarna gaat TNT Post de nieuwe werkwijze evalueren.

14:48 Gepost door Pol de postman in Buitenlands postbedrijven | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende